Creștere a numărului de cazuri de tuse convulsivă. În ultimele săptămâni, la Spitalul Victor Babeș Timișoara au ajuns peste 55 de pacienți cu o asemenea afecțiune

Spitalul Victor Babeș Timișoara. FOTO Spitalul Victor Babeș Timișoara

Tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de tuse măgărească sau pertussis, este o boală infecțioasă extrem de contagioasă. Afecțiunea este cauzată în principal de bacteria Bordetella pertussis. Ea poate să provoace complicații severe, afectând mai ales sugarii și copiii mici, dar poate fi periculoasă și pentru adulți și vârstnici, în special pentru cei cu un sistem imunitar slăbit sau nevaccinați.

Boala se transmite pe cale aeriană prin tuse, strănut sau secreții nazale. Persoanele infectate sunt contagioase până la 4 săptămâni de la debutul tusei.

„Chiar dacă nu putem vorbi de o epidemie de cazuri de tuse convulsivă, numărul mare de pacienți care au ajuns la camera de gardă reprezintă un semnal de alarmă. Și asta mai ales când vorbim de o boală care aducea în trecut câteva cazuri pe an. Vorbim de două cauze: ciclicitatea afecțiunii, numărul de cazuri crescând la 3-5 ani, dar și de scăderea acoperirii vaccinale. Din păcate, boli care aveau un număr redus de cazuri în trecut au început să reapară”, spune prof. dr. Voichița Lăzureanu, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Boala debutează cu simptome asemănătoare unei răceli obișnuite, cu febră moderată, rinoree și tuse uscată zi și noapte. Urmează apariția unor crize severe de tuse convulsivă, cu un zgomot intens respirator, iar pacienții simt că se sufocă. Acestea sunt adesea însoțite de vărsături, iar, în ultima fază a bolii, accesele de tuse devin mai rare, dar continuă să persiste. În total, tusea poate dura chiar și până la 8 săptămâni.

Diagnosticarea se face pe baza exudatului nazofaringian, pe medii de cultură speciale sau folosind metoda PCR. Tratamentul implică administrarea de antibiotice, care face posibilă și scăderea perioadei de infecțiozitate.

„Majoritatea celor care au fost internați în spital sunt nevaccinați și riscau o formă severă de boală, cu dezvoltarea unor complicații. Printre acestea se numără pneumoniile cu insuficiență respiratorie acută, convulsiile, encefalopatiile, iar sugarii sunt cei mai vulnerabili la asemenea complicații. Vaccinul împotriva tusei convulsive este prevăzut în programul național de vaccinare. Scăderea ratei de imunizare, însă, face posibilă creșterea numărului de cazuri. Trebuie spus că și persoanele vaccinate pot face episoade de tuse convulsivă, dar boala în cazul lor are manifestări ușoare”, spune prof. dr. Voichița Lăzureanu, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Institutul Național de Sănătate Publică a făcut o serie de recomandări pentru populație:

Prezentarea la medic la apariția simptomelor sugestive: accese de tuse intense și prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respirație la sugar, inspir zgomotos („tuse măgărească”);

Vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanțierilor;

Vaccinarea gravidei, în vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei;

Vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*