Începând cu 1 august, secțiile clinice de psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov își desfășoară activitatea la Sânpetru, în clădirea în care până anul trecut a funcționat Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie.
Acestea au fost mutate din sediul central al spitalului (aflat vizavi de Colegiul „Andrei Șaguna”), unde au funcționat din martie 2022, ca urmare a deciziei autorității publice județene de a renunța la clădirea de pe Str. Mihai Eminescu.
Odată cu această relocare, asistența medicală asigurată bolnavilor din municipiul și județul Brașov diagnosticați cu patologii din sfera psihiatrică se realizează într-un spațiu modern, care respectă întru totul normativele privind condițiile oferite pacienților și personalului medical deopotrivă.
Clădirea de tip pavilionar de la Sânpetru, situată în mijlocul naturii, la poalele Dealului Lempeș, a fost renovată în totalitate de Consiliul Județean Brașov prin intermediul unui proiect cu fonduri europene încheiat în anul 2021.
În urma unor ample investiții care au totalizat 11.169.352,42 lei, a fost transformată într-un imobil modern şi eficientizat din punct de vedere energetic, care dispune de saloane spațioase cu câte trei, respectiv şase paturi, băi și grupuri sanitare în concordanță cu numărul de pacienți, spații de terapie şi tratament, izolatoare cu circuite separate destinate bolnavilor cu risc infecțios, zone de recreere, facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi, vestiare, băi și spații de odihnă pentru personalul medical, precum și spații necesare desfășurării activității didactice, având în vedere că din colectivul medical fac parte trei cadre universitare care se ocupă de pregătirea studenților și a medicilor rezidenți ai Facultății de Medicină din Brașov.
Încă de anul trecut spațiul din Sânpetru a fost eliberat şi reamenajat pentru a asigura necesitățile cerute de noua sa destinație, însă schimbarea de sediu s-a putut realiza efectiv abia după ce Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie a obținut de la Direcția de Sănătate Publică Brașov autorizația sanitară de funcționare. În acest timp, conducerea spitalului a realizat din bugetul propriu lucrări de amenajare a spaţiilor care până în prezent au totalizat 234.455,80 lei.
Așadar, Secția Clinică Psihiatrie 1, care dispune de 43 de paturi, este amplasată la etajul clădirii, în timp ce Secția Clinică Psihiatrie 3, având 41 de paturi, se află la parter. În sediul central al Spitalului de Psihiatrie și Neurologie și Psihiatrie Brașov din Str. Prundului nr. 7-9 funcţionează în continuare Secția Psihiatrie 2 (neclinică), cu 25 de paturi.
În urma mutării celor două secții ale Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie la Sânpetru, activitatea medicală dedicată pacienților cu probleme psihiatrice acute se desfășoară acum în cele mai bune condiții, care răspund tuturor cerințelor nu doar din punctul de vedere al calității actului medical, ci și sub aspectul infrastructurii sanitare care respectă normativele în vigoare.
Pentru ca relocarea secţiilor să nu creeze inconveniente pentru pacienţi, angajaţi şi aparţinători în ceea ce priveşte conectivitatea cu clădirea Sânpetru prin intermediul transportului public, conducerea Consiliului Judeţean Braşov a făcut demersuri la RAT Braşov, Asociaţia Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Braşov şi Primăria Sânpetru, astfel încât traseul liniei metropolitane 412 să fie extins până în faţa spitalului, orarul de circulaţie să fie ajustat în funcţie de programul în ture al personalului şi să fie amenajată o staţie.
În contextul începerii activităţii secțiilor clinice de psihiatrie în clădirea de la Sânpetru (Str. Meschendorfer nr. 443A), ca parte a procesului amplu de îmbunătățire a condițiilor acordării asistenței medicale la nivelul Spitalului Clinic de Neurologie și Psihiatrie, joi, 8 august, a fost organizată o conferinţă de presă la care au participat Constantin Todorică Şerban – preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, dr. Szasz Titus – directorul medical al instituţiei spitaliceşti, Adelina Văsioiu – director executiv-adjunct la CJ Braşov, dr. Marius Neculoiu – consilier județean, președintele comisiei pentru sănătate, protecția copilului și a persoanelor adulte, Marian Arhire – primarul comunei Sânpetru, dr. Cristina Vecerdi – deputat, consilieri judeţeni, manageri de spitale şi de instituţii publice din domeniul sanitar braşovean, alături de colectivul medical.
„Sănătatea mintală este o preocupare majoră pentru noi, având în vedere că statisticile pun în evidenţă faptul că din ce în ce mai mulți români se confruntă cu probleme din această sferă de afecţiuni. După mulţi ani în care activitatea secţiilor psihiatrice la Braşov s-a desfăşurat în condiţii improprii, am pus la dispoziţia pacienţilor şi a personalului medical o clădire modernă, care respectă standardele medicale. Mă bucur că prin această schimbare de sediu reuşim să aducem mai multă lumină şi linişte în viețile semenilor noştri care se confruntă cu probleme psihiatrice acute. În paralel, facem demersurile necesare pentru construirea unei noi clădiri în care să asigurăm aceleaşi condiţii optime de îngrijire şi pacienţilor cu boli mintale cronice, care în prezent sunt internaţi în secţiile exterioare Zărneşti şi Vulcan. Cu acest prilej, salut eforturile pe care le-a făcut de-a lungul anilor domnul ministru Adrian Veștea, care de la momentul 2016, când a venit la Consiliul Județean, și-a concentrat eforturile pentru îmbunătățirea domeniului sanitar brașovean. Ca și până acum, vă asigur că și în mandatul următor sănătatea brașovenilor va rămâne pe primul loc în atenția și preocupările noastre. Avem strategia de sănătate actualizată, o vom aproba în plenul Consiliului Județean la următoarea ședință și în continuare vom transpune în realitate toate necesitățile pe care le-am identificat în acest document programatic”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Constantin Todorică Şerban.
„Vreau să mulțumesc tuturor factorilor de decizie implicați de-a lungul timpului în ducerea la bun sfârșit a procesului complex de relocare a celor două secții de psihiatrie, în special domnului președinte al Consiliului Județean Todorică Șerban, doamnei Adelina Văsioiu care a fost alături de noi, colegilor mei, domnului profesor dr. Petru Ifteni și domnului manager Bogdan Rusu, fără al căror efort susținut această relocare nu ar fi fost posibilă. Principalul avantaj al sediului de la Sânpetru este cel legat de posibilitățile de dezvoltare și adaptare a serviciilor medicale oferite la nevoile populației. Mutarea la Sânpetru este un prim pas ce face parte din strategia de dezvoltare a spitalului nostru, având în vedere demersurile Consiliului Județean Brașov privind construirea în această locație a unui corp nou de clădire cu destinația spital de psihiatrie. Astfel, vom avea posibilitatea să acordăm toate serviciile medicale pentru patologia psihiatrică în același loc și să asigurăm servicii medicale și colaborări noi cu alte specialități, și anume psihiatria pediatrică și abordarea domeniului adicțiilor. Până la finalizarea investiei corpului nou, ne-am propus să facem primii pași în îngrijirea pacienților cu toxicofilii. Ne-am propus ca în perioada următoare să utilizăm rațional și eficient paturile de care dispunem și să pregătim personalul pentru a începe să acordăm asistență medicală și pacienților cu adicții”, a precizat directorul medical dr. Szasz Titus.
„Suntem obligați să ne ocupăm de flagelul adicțiilor și iată că la Brașov se întâmplă acest lucru. Grija pentru pacienții psihiatrici a fost și este constantă. Psihiatria din Brașov a trecut printr-o saga care are un final fericit aici, la Sânpetru, într-un spațiu modern și adaptat necesităților. Aș vrea să aduc mulțumirile mele Consiliului Județean și președintelui Todorică Șerban pentru care acest proiect a fost unul de suflet. L-a preluat ca pe un proiect foarte important, nu s-a lăsat și și-a dorit ca în acest mandat lucrurile să fie așezate pe un făgaș normal. Mulțumesc Direcției de Sănătate și Asistență Medicală din cadrul Consiliului Județean, președintelui comisiei de sănătate, dr. Marius Neculoiu, Direcției de Sănătate Publică și Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Facultății de Medicină din cadrul Universității Transilvania care dă plusvaloare acestor două clinici de psihiatrie, instituțiilor-suport așa cum sunt RAT Brașov și Compania Apa, precum și autorității publice locale care a făcut posibil ca în foarte scurt timp să poată începe activitatea în noul sediu. Nu în ultimul rând, îi mulțumesc managerului Bogdan Rusu pentru ceea ce a reușit să realizeze la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov”, a afirmat dr. Cristina Vecerdi, deputat.
„Apreciez începerea activității medicale a celor două secții de psihiatrie în noul sediu. Vreau să aduc mulțumiri speciale Casei de Asigurări de Sănătate, care a fost alături de noi în această perioadă dificilă, marcată de eforturile financiare ale Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie de susținere a activității medicale. Vreau să mulțumesc colegilor noștri de la Direcția de Sănătate Publică Brașov, care pe baza planurilor de conformare pe care ni le-am asumat au emis autorizația sanitară de funcționare pentru secțiile de psihiatrie. Le mulțumesc colegilor din Consiliul Județean, celor de la fosta Unitate de asistență medico-socială Sânpetru, colectivului acestui spital și colegilor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, care ne-au susținut foarte mult pe tot parcursul implementării acestui obiectiv”, a menționat Adelina Văsioiu, director executiv-adjunct la Consiliul Județean Brașov.
„Ne preocupăm în activitatea noastră în primul rând de calitatea actului medical și de confortul pacienților. Ne luptăm ca spitalele din subordinea Consiliului Județean să nu ducă lipsă de nimic și să creștem permanent calitatea serviciilor de sănătate. Vreau să vă asigur că la nivelul deliberativului și executivului județean vom face tot ceea ce depinde de noi, astfel încât activitatea medicală în județul Brașov să nu fie deficitară din niciun punct de vedere. Spitalele noastre au necesități în ceea ce privește infrastructura imobiliară, încă este nevoie de clădiri noi și de aceea ne dorim să construim un nou spital de psihiatrie și cel puțin o clădire nouă pentru Spitalul Județean”, a spus dr. Marius Neculoiu, președintele comisiei de sănătate din CJ Brașov.
„Am văzut evoluția acestui loc în acest prim mandat la conducerea comunei Sânpetru și am ținut legătura reprezentanții Consiliului Județean pentru a putea fi parteneri în tot ceea ce înseamnă crearea unei unități medicale pe raza comunei noastre. Investițiile în sănătate sunt foarte importante și este obligația noastră, a tuturor, să contribuim la asigurarea unor servicii medicale de calitate în județul nostru. Pe lângă o investiție cum este cea în noul sediul al secțiilor psihiatrice vin și alte timpuri de investiții care sunt benefice pentru comunitatea locală. Aici s-au extins canalizarea și rețeaua de apă potabilă, am reușit să prelungim și ruta de transport în comun și am avem disponibilitatea ca pe viitor să extindem numărul de rute, astfel încât pacienții și cadrele medicale să poată ajunge cât mai ușor la această unitate medicală. Primăria Sânpetru a acordat întreaga suținere pentru acest proiect, am pus la dispoziție terenul, Consiliul Județean a modernizat drumul de acces către spital, iar mai departe vom continua să colaborăm pentru a găsi cele mai bune soluții de a dezvolta și a duce la îndeplinire toate proiectele propuse”, a susținut Marian Arhire, primarul comunei Sânpetru.
Be the first to comment