18 octombrie – Ziua Mondială a Menopauzei

Claudia Buneci

Menopauza este o etapă normală, dar adesea dificilă, în viața unei femei, marcată de o serie de schimbări fizice și emoționale care rămân, din păcate, prea puțin discutate. În fiecare an, milioane de femei din întreaga lume trec prin provocările acestei tranziții, însă prea puține primesc sprijinul necesar pentru a le înțelege și a le gestiona.

Luna octombrie este luna conștientizării menopauzei, iar Ziua Mondială a Menopauzei a fost declarată oficial pe data de 18 octombrie. Ziua Mondială a Menopauzei, eveniment recunoscut la nivel internațional a fost instituit în 2009 de către Societatea Internațională a Menopauzei în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acesta își propune să încalce tabuurile și să îmbunătățească sănătatea și bunăstarea femeilor prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la simptomele menopauzei și la opțiunile de sprijin disponibile.

Menopauza poate avea un impact imens asupra vieții femeilor, 3 din 4 experimentând simptome și 70% acuzând stări acute de stres. Ziua Mondială a Menopauzei este un prilej important de a aduce în discuție aceste transformări și de a sublinia că există soluții prin stil de viață și intervenții naturale care pot transforma experiența menopauzei într-o perioadă de liniște și binecuvântare.

Claudia Buneci, nutriționist și coach de medicină funcțională pentru echilibrare hormonală, explică cum prin claritate și echilibru putem accepta mai ușor menopauza, cum o putem intâmpina cu grijă pentru corpul nostru prin soluții naturale de stil de viață.

Provocările menopauzei: Ce simt femeile în această etapă?

Bufeurile, transpirațiile nocturne, ceața mintală, oboseala extrem și schimbările bruște de dispoziție sunt doar câteva dintre simptomele fizice și emoționale cu care femeile se confruntă în premenopauză și menopauză. De asemenea, fluctuațiile ciclului menstrual care apar în premenopauză și scăderea libidoului adaugă stres și disconfort vieții de zi cu zi.

„Pentru multe femei, aceste simptome sunt confuze și înfricoșătoare, cu atât mai mult cu cât ele vin într-o perioadă a vieții când rolurile sociale și familiale devin mai complexe. Menopauza nu trebuie să fie un „punct final” ci poate marca un nou început. Această tranziție poate fi o ocazie de reconectare cu propriul corp și de a pune accent pe sănătatea ta, începând chiar din premenopauză. Premenopauza este acea fereastră de timp în care corpul se pregătește pentru menopauză. Cu grijă și atenție față de corpul nostru, putem trece cu mai multă ușurință prin aceste schimbări.”, explică specialistul.

Soluții pentru regăsirea echilibrului și starii de bine

Există soluții prin care femeile își pot menține echilibrul hormonal și pot ameliora simptomele menopauzei. O abordare integrativă, bazată pe stil de viață, poate face o diferență imensă, iar strategiile includ:

Somn de calitate – Este vital pentru sănătatea hormonală și pentru reducerea simptomelor precum ceața mintală și oboseala cronică.

Alimentație echilibrată – O dietă antiinflamatoare, cu alimente integrale și curate, poate ajuta la controlul greutății și la menținerea sănătății generale.

Mișcare și exercițiu fizic – Activitatea fizică regulată susține sănătatea oaselor și a mușchilor, reglează metabolismul și îmbunătățește dispoziția.

Gestionarea stresului – Tehnicile de reducere a stresului, cum ar fi yoga, meditația sau plimbările în natură, pot ajuta la echilibrarea cortizolului, un hormon al stresului care joacă un rol important în starea generală de bine în această etapă.

Suplimente și substituție hormonală – Există situații în care soluțiile naturale pot fi completate cu ajutorul unor suplimente sau, după caz, cu terapie de substituție hormonală bine gestionată. Este important să faceti asta sub supravegherea unui specialist în sănătatea femeii.

Importanța grijii de sine din premenopauză

„Premenopauza, care începe la femei în jurul vârstei de 40 de ani, este momentul ideal să începem cultivarea unui stil de viață sănătos. Atunci când hormonii sexuali încep să scadă treptat, corpul vă va trimite semnale – menstruații neregulate, bufeuri, iritabilitate – care vă invită să acordați mai multă atenție felului în care trăiti. Cu cât începeti mai devreme să vă echilibrați stilul de viață, cu atât tranziția va fi mai lină și mai ușoară. Pentru a sprijini femeile în această călătorie, va invit la un webinar gratuit pe 22 octombrie, la ora 18:00, pe Zoom. Tema webinarului este „De la uscăciune vaginală și ceață mintală, la viață sexuală împlinitoare și claritate în corpul de femeie matură”. Vom discuta deschis despre provocările menopauzei și premenopauzei și vom explora împreună soluții naturale pentru echilibrarea hormonală și starea de bine. Înscrierea la webinar este gratuită, iar locurile sunt limitate”

Femeile pot normaliza discuțiile despre menopauză și pot să primească sprijinul necesar în această perioadă importantă a vieții lor. Cu soluțiile potrivite, menopauza poate deveni o experiență transformatoare și plină de claritate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*