PET-CT-ul (Tomografie cu Emisie de Pozitroni combinată cu Tomografie Computerizată) reprezintă una dintre cele mai avansate tehnologii de imagistică medicală. Dispozitivul permite o diagnosticare precoce a formelor tumorale, oferind informații anatomice și morfologice ale organului investigat.
Aparatul folosește un radiotrasor FDG (moleculă de glucoză marcată radioactiv cu fluor) care face posibilă identificarea zonelor metabolice cu activitate, atât în zona formațiunii tumorale, cât și în restul corpului unde pot exista metastaze.
„PET-CT-ul ne permite să diagnosticăm, în cazul neoplaziilor, leziunile care sunt biologic active, acele leziuni care sunt în curs de dezvoltare. Mai mult, cu ajutorul rezultatelor furnizate de investigația imagistică de tip PET-CT putem să luăm în Tumor Board cea mai bună decizie medicală pentru pacientul oncologic, vorbim de chimioterapie, radioterapie, terapie chirurgicală sau o combinație între ele. Investigația, însă, se folosește și în diagnosticarea anumitor granulomatoze pulmonare și ne permite chiar să vedem anumite leziuni ischemice pe cord, cum ar fi infarctul miocardic”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Spre deosebire de alte investigații imagistice, PET-CT-ul nu doar identifică tumori, ci face și o diferența între țesuturile sănătoase și cele maligne, ceea ce este esențial în diagnosticul precoce și monitorizarea evoluției bolilor oncologice. În același timp, permite identificarea tipului de boală oncologică, de multe ori chiar înainte ca modificările structurale să se producă.
Pentru pacienții diagnosticați cu cancer, acest aparat oferă o evaluare detaliată a stadiului bolii și ajută la personalizarea tratamentului. Identificarea precisă a metastazelor dă posibilitatea medicilor să adapteze planurile terapeutice pentru fiecare pacient în parte, crescând șansele de supraviețuire. Totodata, după finalizarea tratamentului chimio sau radio, analiza imagistică realizată cu ajutorul PET-CT-ului poate arăta dacă tratamentul a avut succes. Cu alte cuvinte, acest tip de investigație este recomandată atât pentru diagnosticul, localizarea și stadializarea inițială, cât și pentru monitorizare și evaluare post-terapeutică.
Principalii beneficiari ai noii tehnologii vor fi pacienții suspecți de cancer pulmonar, o patologie extrem de gravă și cu o incidență în creștere. Cu ajutorul PET-CT-ului, acești pacienți vor beneficia de o diagnosticare rapidă și corectă, permițând inițierea tratamentului într-o fază timpurie.
„Deocamdată, singurii pacienți care vor beneficia de investigații gratuite PET-CT sunt cei internați în cadrul Spitalului Victor Babeș. Pe viitor, însă, ne dorim să includem acest tip de evaluare în Programul Național de Oncologie, urmând ca investigația să fie decontată de Casa Județeana de Asigurări de Sănătate”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Pentru a pune în funcțiune acest echipament de ultimă generație, a fost necesară construirea unui corp nou de clădire, proiectat special pentru a deservi activitatea de imagistică PET-CT.
Valoarea totală a investiției este de 13.138.000 de lei, fondurile fiind asigurate 90% de către Ministerul Sănătății, iar restul de 10% de la bugetul local al Primăriei Timișoara.
Punerea în funcțiune a PET-CT-ului la Spitalul Victor Babeș marchează o etapă importantă în dezvoltarea celui mai important hub imagistic din vestul țării.
Be the first to comment