Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. Peste 100.000 de noi cazuri de cancer în fiecare an în România

Șerban Negru - președinte Asociația OncoHelp - Centrul de Oncologie OncoHelp. FOTO OncoHelp

Cancerul este mai mult decât o boală. În fiecare an, milioane de oameni primesc acest diagnostic cumplit. În spatele fiecărei cifre există însă o poveste, un om, o familie. De aceea, în acest an, tema aleasă pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este: „Uniți prin unicitate”. Campania promovează ideea de a vedea persoana, înaintea pacientului.

„100.000 de noi cazuri de cancer în fiecare an în România. Nu este doar o statistică. Este realitatea de zi cu zi. 100.000 de români au primit în 2024 diagnosticul cumplit al unei boli oncologice. Și, de la an la an, numărul, din păcate, crește. În România, cancerul continuă să fie a doua cauză de mortalitate, după cele cardiovasculare. Iar previziunile pentru următorii 10 ani sunt alarmante. Numărul cazurilor va crește cu peste 20 la sută.

Prevenția, diagnosticul precoce și dezvoltarea tratamentelor pot salva vieți. Este momentul în care autoritățile sanitare trebuie si pot să acționeze. În România, avem nevoie urgentă de programe naționale de screening care să permită depistarea timpurie a unei boli oncologice. Un diagnostic pus la timp face diferența între viață și moarte. Investiția în asemenea programe nu este doar o măsură medicală, ci o responsabilitate socială, care poate duce la salvarea a mii de vieți anual”, spune prof. dr. Șerban Negru – președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.

Statisticile arată că aproximativ 40 la sută dintre europeni dezvoltă o formă de boală oncologică de-a lungul vieții.

Ziua de 4 februarie este dedicată conștientizării acestei boli, dar și solidarității cu cei care suferă de această maladie.  Mesajul campaniei din acest an încurajează o abordare personalizată în îngrijirea pacienților oncologici punând accent pe nevoile și experiențele personale ale acestora, nu doar pe aspectele medicale ale bolii.

„Lupta împotriva cancerului nu ar trebui să fie doar a pacienților și a medicului, ci a întregii societăți. Un diagnostic de boală oncologică aduce cu sine frică, durere, emoții, frustrare, zeci de întrebări, dar și, din păcate, stigmatizare sau izolare. Nimeni nu ar trebui să treacă singur prin această luptă, o luptă care se poate întinde pe câțiva ani. O mână întinsă, o vorba bună sau simpla prezență pot însemna aproape la fel de mult ca un tratament. Pacienții trebuie ajutați să își găsească puterea de a merge mai departe. Frica, trebuie înlocuită cu speranța, care se măsoară în momente câștigate alături de cei dragi, în zile când durerea face loc zâmbetelor, spune prof. dr. Șerban Negru – președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.

În România, atunci când vorbim de incidența unei boli oncologice, la bărbați, cancerul de prostată este pe primul loc, urmat de cel pulmonar și colorectal, iar la femei cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cele de sân, colorectal și de col uterin.

În 2023, peste 300.000 de români se aflau în evidența medicilor cu o boală oncologică.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*