Studiu Ipsos în România: Transformări și provocări în sfera sănătății. Percepțiile medicilor de familie din România

Relația doctor - pacient. FOTO pixabay
Relația doctor - pacient. FOTO pixabay

Studiul Ipsos subliniază o creștere a incidenței problemelor de sănătate mintală în rândul populației și rolul crucial pe care îl joacă medicii de familie în gestionarea lor.

Sănătatea mintală, în centrul atenției

Din 2020 și până în prezent, medicii de familie se confruntă cu provocări semnificative în gestionarea patologiilor legate de sănătatea mintală, cardiologie și obezitate. În ceea ce privește sănătatea mintală, pandemia de COVID-19 a accentuat nivelul de stres, anxietate și depresie, punând o presiune suplimentară pe medicii de familie în a oferi sprijin adecvat pacienților lor.

Tratament prin medicul de familie versus specialist

Nouă din zece medici de familie spun că există pacienți care ar prefera să primească tratament exclusiv prin intermediul lor. Pacienții se simt mai confortabil gestionând problemele cardiace stabile, respiratorii comune și digestive cu medicul de familie, fără a apela la specialist.

La polul opus, 7 din 10 medici de familie spun că există anumite patologii unde pacienții ar prefera să meargă doar la un specialist. Aici, pe primul loc, regăsim tot patologiile din sfera cardiologiei, însă cele considerate urgente sau care necesită expertiză specializată. De asemenea, patologiile oncologice necesită îngrijire complexă și specializată, precum și afecțiunile reumatologice, pentru că acestea din urmă provoacă dureri sau probleme de mobilitate.

Impactul anilor post-pandemici

Majoritatea medicilor de familie intervievați au observat o dezvoltare accelerată în cazul patologiilor oncologice și cardiologice în ultimii 3-4 ani. Pandemia de COVID-19 a contribuit la întârzieri în diagnosticare și tratament și a dus la creșterea cazurilor de afecțiuni pulmonare. De asemenea, obezitatea și diabetul sunt în creștere. Interesant este că, indiferent de patologie, alimentația nesănătoasă și presiunea psihică rămân principalii factori ai acestei creșteri, în opinia medicilor de familie.

Impactul telemedicinei

Privind spre viitor, 9 din 10 medici de familie sunt de acord că telemedicina și digitalizarea vor juca în continuare un rol crucial. Ce va însemna asta? Vizite virtuale mai frecvente și acces mai simplu la informații medicale prin intermediul platformelor digitale. Este clar că acestea sunt percepute ca beneficii importante, facilitând comunicarea dintre pacienți și medici, oferind acces mai rapid și mai eficient la tratamente și informații medicale relevante. În plus, 83% dintre medicii intervievați văd avantajele asistenței medicale la distanță, incluzând accesibilitatea sporită și confortul pentru pacienții cărora le este dificil să se deplaseze. Totuși, medicii subliniază că telemedicina nu poate înlocui complet examinarea fizică directă, care permite identificarea anumitor semne și simptome care ar putea fi omise într-o consultație virtuală.

Incidența vaccinării anti-gripale

Studiul Ipsos evidențiază că 1 din 2 medici de familie raportează că sub 29% dintre pacienții lor se vaccinează împotriva gripei.

Motivele din spatele acestor cifre pot fi variate. Unii pacienți nu sunt pe deplin informați despre importanța vaccinării. Mulți români par să considere că gripa este o boală ușoară, care nu necesită vaccinare.

Un alt aspect poate fi oboseala pandemică și neîncrederea în vaccinuri. După doi ani de restricţii legate de pandemie și campanii intense de vaccinare anti-COVID, o parte din populație a dezvoltat o reticență față de vaccinare în general, inclusiv față de vaccinul antigripal.

Imunizare versus izolare în cazul copiilor

3 din 4 medici de familie declară că au observat o creștere a numărului de copii cu probleme respiratorii. 75% dintre medicii de familie intervievați cred că minorii ar trebui să rămână acasă în loc să meargă la școală atunci când suferă de tuse sau nas înfundat. Simptomele aparent minore, cum ar fi tusea sau nasul înfundat, pot fi semne ale unor infecții mai grave și necesită monitorizare atentă. Copiii care rămân acasă pot beneficia de îngrijire adecvată, evitând mediile care ar putea agrava simptomele lor.

“În ultimii ani, problemele de sănătate mintală, precum stresul, anxietatea și depresia, au devenit tot mai pregnante, amplificate de pandemia de COVID-19. Izolarea socială, pierderea locurilor de muncă, incertitudinea viitorului și temerile legate de sănătate au avut un impact major asupra sănătății mintale a populației. Medicii de familie, fiind prima linie de contact cu pacientul, joacă un rol crucial în oferirea sprijinului adecvat acestora. Pandemia a subliniat nevoia unui sistem sanitar pregătit să facă față cererii crescute pentru servicii de sănătate mintală. Într-o lume tot mai solicitantă, sprijinul venit din partea medicilor de familie și accesul la resursele de sănătate mintală sunt esențiale pentru menținerea bunăstării generale a populației”, explică Irina Nicolaescu (Aldeşiu), Pharma Client Director, Ipsos România.

Despre studiu

Studiul Ipsos a fost realizat prin intermediul interviurilor online (CAWI – Computer-assisted Web Interviews), în luna decembrie 2024, în rândul a 123 de medici de familie din toată țara, inclusiv din mediul rural.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*