Procedură în premieră la Spitalul Victor Babeș Timișoara. Capsula endoscopică – metoda gold standard pentru investigarea intestinului subțire

Capsula endoscopică. FOTO Spitalul Victor Babeș Timișoara

Capsula endoscopică este un dispozitiv de mărimea unui comprimat de vitamină. Este prevăzută cu o cameră video miniaturizată, performantă, având o sursă de lumină și o baterie.

Capsula înregistrează și stochează imagini în timp ce traversează tubul digestiv, imaginile fiind transmise apoi unui aparat fixat, printr-o centură, pe abdomenul pacientului. Este cea mai modernă metodă de investigare a tractului digestiv, în special a intestinului subțire, o zonă dificil de analizat prin metodele clasice de endoscopie sau colonoscopie. De altfel, este tehnica de primă alegere pentru intestinul subțire.

„Capsula endoscopică este destinată pacienților ce prezintă sângerări digestive de cauză necunoscută, celor cu tumori intestinale, boală celiacă refractară, boală Crohn localizată la nivelul intestinului subțire, pacienților cu anemie feriprivă, cu polipoză adenomatoasă familiară, celor cu anomalii vasculare. Este o metodă minim invazivă, care nu necesită sedare, ca în cazul colonoscopiei sau gastroscopiei. Permite totodată o accesibilitate crescută la nivelul intestinului subțire și este confortabilă pentru pacienți. Are însă și câteva contraindicații. Nu se administrează copiilor, pacienților cu tulburări de deglutiție, pacienților cu istoric de ocluzii intestinale sau la care se suspicionează o stenoză la nivelul tubului digestiv”, spune dr. Diana Popițiu – medic primar gastroenterolog – Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Pentru ca rezultatele acestei proceduri să fie cât mai precise și relevante este important ca pacientul să urmeze câțiva pași. Cu 24 de ore înaintea examinării, trebuie să urmeze o dietă lichidă și i se va administra un purgativ pentru pregătirea colonului. Vor fi evitate activitățile fizice intense, întrucât mișcările bruște pot influența calitatea imaginii.

„Procedura este una foarte simplă. Pacientul va înghiți cu un pahar cu apă capsula endoscopică, în prezența medicului gastroenterolog. Apoi i se atașează centura cu dispozitivul de înregistrare pe care trebuie să-l poarte pe timpul investigației. Acel dispozitiv va înregistra imaginile transmise de capsulă în timpul procedurii. După 30 de minute de la înghițire, capsula depășește tubul digestiv superior, trece de stomac, și ajunge în intestinul subțire. Acolo, timp de 4-5 ore, înregistrează mii de imagini pe care le transferă în dispozitivul extern, atașat pe centură. Într-un interval de aproximativ 12 ore, capsula va fi eliminată, odată cu scaunul. Capsula pe care o folosim în cabinetul din cadrul Spitalului Victor Babeș nu necesită recuperare. Odată finalizată procedura, dispozitivul de stocare extern este conectat la un computer unde există un soft al capsulei, se descarcă imaginile care sunt apoi interpretate”, dr. Diana Popițiu – medic primar gastroenterolog – Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Procedura se realizează contra cost însă doar după un consult făcut de medicul gastroenterolog care va stabili dacă este sau nu necesară o asemenea investigație. Consultul este gratuit pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*