
17,2% dintre nașteri au avut loc fără control prenatal în 2023, iar un sfert dintre nașterile provenite de la minore și adolescente nu au beneficiat de îngrijire prenatală (Evenimente demografice 2023, INS). Mai mult, aproape 38,3% dintre copiii care au decedat în primul an de viață au avut ca principală cauză de deces afecțiuni a căror origine se situează în perioada perinatală, ceea ce arată importanța vitală a controalelor medicale în timpul sarcinii. Salvați Copiii România lansează aplicația INFOMama – aplicație de informare medicală pentru gravide și mame cu copii până într-un an, prin care acestea vor fi monitorizate și informate periodic, cu ajutorul unui sistem de notificări personalizate.
Aceasta este creată de specialiștii Salvați Copiii România, cu sprijinul medicilor neonatologi, pediatri, ginecologi și psihologi.
Aplicația INFOMama este destinată atât gravidelor, cât și mamelor și specialiștilor în sănătate și oferă o gamă largă de informații cu privire la:
analizele, ecografiile și consultațiile obligatorii în timpul sarcinii;
drepturile gravidei salariate, nesalariate sau minore;
nutriția în timpul sarcinii;
sănătatea psihologică în timpul sarcinii;
îngrijirea nou-născuților la termen și îngrijirea nou-născuților prematuri;
importanța vaccinării;
importanța alăptării;
acordarea primului ajutor nou-născutului.
Cu ajutorul aplicației INFOMama gravidele își pot crea un profil și vor fi anunțate prin notificări care sunt analizele, ecografiile și consultațiile pe care trebuie să le efectueze în timpul sarcinii și care sunt drepturile lor.
„Soluția digitală își propune să reducă decalajele dintre urban și rural pentru a facilita accesul la servicii medicale, în special în zonele rurale dezavantajate, unde infrastructura este insuficient dezvoltată. Soluțiile digitale au potențialul de a îmbunătăți accesul la informare medicală în zonele rurale. Totuși, pentru implementarea sustenabilă, este necesară o abordare etică și adaptată nevoilor locale, alături de eforturi pentru depășirea barierelor tehnologice, culturale și legale. Profesioniștii din domeniul sănătății care lucrează în mediul rural trebuie să beneficieze de programe de instruire adaptate pentru a învăța să utilizeze tehnologia, asigurând astfel atât îmbunătățirea calității serviciilor oferite, cât și menținerea lor în pas cu progresul tehnologic. Este nevoie de sprijin comunitar pentru a reduce disparitățile și a ne asigura că nimeni nu este lăsat în urmă”, a subliniat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii.
Be the first to comment