Medicul șef al Secției Boli Infecțioase de la Spitalul Județean Buzău, despre cauzele apariției varicelei, tratament și prevenție

Bogdan Micu. FOTO Spitalul Județean Buzău

Varicela, cunoscută popular sub denumirea de „vărsat de vânt”, este una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei, fiind cauzată de același virus care provoacă apariția Zonei Zoster. Varicela este o boală contagioasă, care necesită tratament corespunzător și care poate fi prevenită, astfel încât să fim protejați pe termen lung.

Medicul Bogdan Micu, şeful secţiei de Boli Inefecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, oferă mai multe informații despre acest virus: care sunt cauzele care duc la apariția varicelei, cum se transmite, dar și cum se manifestă, care este tratamentul recomandat și cum poate fi prevenită apariția varicelei.

„Varicela este o boală infecţioasă, cu etiologie virală, dată de virusul varicelo-zosterian. Este o boală care apare preponderant la copil, poate să fie de la câteva luni, până la vârsta adolescenţei. Majoritatea formelor sunt minore, care nu necesită tratament decât simptomatic, dar uneori, în această boală, pot apărea complicaţii şi necesită evaluarea unui medic infecţionist”, a declarat Dr. Bogdan Micu.

El a precizat că varicela este o boală cu transmitere respiratorie,  este extrem de contagioasă, cu contagiozitate în jur de 90%, iar persoanele care prezintă comorbidităţi pot dezvolta o formă medie spre severă a bolii.

Dr. Bogdan Micu a precizat care sunt semnele și simptomele varicelei.

„Semnele şi simptomele varicelei sunt dintre cele mai simple, adică subfebrilitate, cu erupţie veziculoasă, care, la unii copii, poate să fie limitată. Din păcate, există situaţii în care forma este medie sau severă, cu febră înaltă şi erupţie extinsă, extrem de pruriginoasă şi, în unele cazuri, se poate dezvolta şi o pneumonie dată de însuşi virusul varicelo-zosterian, sau, ca şi complicaţie, poate apărea suprainfecţia bacteriană, care necesită tratament antibiotic, la fel, la recomandarea unui medic infecţionist care evaluează pacientul,” a explicat şeful secţiei de Boli Inefecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

El a precizat și care este tratamentul pentru varicelă.

„Tratamentul, în formele uşoare, este cu simptomatice, adică antitermice, pentru că vorbim de febră, care este simptomul cel mai frecvent, mai ales la copii. Se tratează cu antitermice, gen Ibuprofen, Paracetamol, puseele de febră mare chiar şi cu Algocalmin, iar la nivel cutanat se poate administra o mixtură mentolată, asta în formele uşoare de boală. Se poate rezolva problema şi la domiciliu, cazul fiind gestionat împreună cu medicul de familie. Formele medii și severe necesită adresabilitate către specialitatea de Boli Infecţioase care, în această situaţie, se recomandă tratament antiviral cu Acyclovir în doze recomandate pe kilogram/corp. Tratamentul durează 5 zile pentru formele medii, 7-10 zile pentru formele medii spre severe şi severe. Există ceea ce se numeşte pneumonia variceloasă care este o formă de pneumonie cu insuficienţă respiratorie, ea făcând parte de formele de boală severă date de virusul varicelo-zosterian şi o altă complicaţie severă care trebuie evaluată de medicul infecţionist este encefalită variceloasă, care, de asemenea, necesită tratamernt 10-14 zile, în funcţie de situaţie”, a mai spus Dr. Bogdan Micu.

El a mai afirmat că prevenția varicelei se poate face prin vaccin. Acesta de numeşte varilix şi se poate administra de la câteva luni până la adolescenţă, chiar şi adultul cu risc poate să îl facă. Vaccinul nu face parte din schema obligatorie a Ministerului Sănătăţii, de aceea, copiii care prezintă comorbidităţi ar fi bine să primească acest vaccine, pentru a preveni formele severe, a mai precizat Dr. Bogdan Micu.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*