Peste 150 milioane de euro sunt alocați în Planul Național de Redresare și Reziliență – componenta Sănătate, pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele publice

Sediul Ministerului Sănătății. FOTO Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a publicat Ghidul beneficiarului pentru Investiția specifică I2.4. Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C12 – Sănătate.

Investiția are un buget total de 150.380.000 Euro fără TVA și constă în finanțarea a minim 25 de spitale publice pentru:

A: Reabilitarea/modernizarea/extinderea infrastructurii existente în vederea organizării în unitățile medicale de spitalizare continuă a unor structuri funcționale de boli infecțioase pentru izolarea/gruparea și tratarea pacienților cu IAAM determinate de microorganisme MDR și cu infecții cu Clostridium difficile.

Această componentă poate include următoarele elemente:

– Organizarea unor saloane cu un singur pat în vederea izolării microbiologice prevăzut cu grup sanitar propriu (ex. sisteme de presiune negativă);

– Reabilitarea/modernizarea blocurilor operatorii;

– Reabilitarea/modernizarea spațiilor destinate efectuării procedurilor de hemodializă/hemofiltrare;

– Controlul microbiologic al aerului din blocurile operatorii și din unitățile de terapie intensivă (instalații specifice de aer condiționat/flux laminar/sisteme de ventilație destinate acestor unități, instalații de dezinfectare a echipamentelor de protecție, echipamente de decontaminare a aerului și a suprafețelor, echipamente de dezinfecție prin tehnica UV sau alte tehnici moderne etc).

B: Dezvoltarea laboratoarelor de analize de microbiologie specializate.

Această componentă poate include următoarele elemente:

  1. îmbunătățirea capacității și capabilității laboratoarelor/compartimentelor de microbiologie, prin dotarea cu analizoare automate sau semi-automate de identificare a micro-organismelor și de efectuare a antibiogramelor;
  2. echipamente automate / semi-automate pentru identificare (ID) / testare a sensibilității la antibiotice (AST) pentru bacterii și fungi;
  3. echipamente automate / semi-automate de determinare a sensibilității la antibiotice prin concentrația minimă inhibitorie (CMI).

C: achiziționarea de echipamente destinate reducerii IAAM. Aceasta componentă poate include următoarele elemente:

– sisteme de decontaminare a aerului din încăperi;

– sisteme de dezinfecție suprafețe cu abur/presiune înaltă etc;

– sisteme de sterilizare echipamente protecție personal;

– sisteme de curățenie automate care utilizează tehnici avansate pentru dezinfecție/decontaminare aer, suprafețe și sau echipamente;

– sisteme de ventilație de înaltă calitate pentru pacienții critici prevăzute cu filtre antibacteriene și antivirale;

– sisteme de sterilizare instrumentar medical și echipamente bazate pe tehnologii moderne cu plasmă, UV etc.

– sisteme / echipamente de control al igienei mâinilor;

– sisteme / echipamente de evidențiere a încărcăturii microbiologice în aer și pe suprafețe;

– echipamente și sisteme digitale / IT / AI de monitorizare al IAAM;

– echipamente de neutralizare materiale contaminate prin compactare.

Lista de elemente (echipamente/investiții) nu este limitativă, ci orientativă.

Valoarea maximă nerambursabilă a finanțării alocate per proiect este de 6 milioane de Euro fără TVA.

Data de deschidere a platformei pentru depunerea dosarelor de finanțare este 25 septembrie 2022, ora 10:00.

Propunerile de proiecte se pot depune până cel târziu 30 noiembrie 2022, ora 16:00.

Semnarea contractelor de finanțare cu minim 25 de spitale este 24 februarie 2023, iar data limită de implementare a proiectelor: 2 mai 2024.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*