Consiliul Judeţean Braşov continuă activitatea de dotare cu aparatură şi echipamente medicale performante a domeniului sanitar şi în acest demers utilizează toate sursele de finanţare disponibile: fonduri bugetare centrale şi locale, programe guvernamentale şi finanţări europene.
De această dată, este vorba despre furnizarea unui angiograf de ultimă generaţie pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, care a fost achiziţionat cu fonduri alocate de Ministerul Sănătăţii şi completate cu o cofinanţare în cuatum de 10% asigurată din bugetul local al judeţului.
Angiograful monoplan cu aplicație cardiologie și monitorizare hemodinamică de înaltă performanță a costat 7.140.000 de lei, fiind cuprins în Planul de dezvoltare a spitalului 2023-2024 și în programul de investiții cu finanțare din bugetul Consiliului Județean Brașov și al Ministerului Sănătății. Aparatul va fi utilizat în cadrul Laboratorului de angiografie şi cateterism cardiac, urmând să înlocuiască un echipament similar vechi de peste 20 de ani.
În ultimii ani, cea mai importantă instituţie spitalicească din judeţul nostru a beneficiat de investiţii remarcabile în infrastructura imobiliară şi medicală, între care se evidenţiază reabilitarea Pavilionului Central al Spitalului Clinic Județean de Urgență, obiectiv în valoare de peste 25,1 milioane de lei, demarat de Consiliul Judeţean cu fonduri proprii şi finalizat de Compania Naţională de Investiţii, precum şi extinderea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe, un proiect cifrat la 14,9 milioane de lei, realizat de Ministerul Sănătăţii cu fonduri de la Banca Mondială.
Totodată, administraţia judeţeană a implementat fonduri europene în cuantum de 17,5 milioane de lei pentru asigurarea aparaturii moderne la Unitatea de Primiri Urgenţe şi la Ambulatoriul spitalului, precum şi peste 36,3 milioane de lei accesate prin POIM 2014-2020 pentru construirea şi dotarea secţiei exterioare de ATI. Alte fonduri europene, în cuantum de peste 5,7 milioane de lei, au fost atrase din PNRR pentru realizarea unei platforme digitale interconectate e-Health de care să beneficieze deopotrivă personalul medical şi pacienţii care sunt trataţi în cel mai mare spital public al judeţului Braşov.
De asemenea, în cadrul Programului Sănătate 2021-2027, Consiliul Judeţean a depus două proiecte, a căror valoare totală depăşeşte 31 de milioane de lei, prin intermediul cărora vor fi asigurate echipamente medicale specifice anatomiei patologice, respectiv diagnosticării și tratării cancerului, la acest spital.
Nu în ultimul rând, cea mai mare instituţie de sănătate publică din judeţul nostru va beneficia în următoarea perioadă de un alt mare obiectiv investiţional care vizează reabilitarea, extinderea, supraetajarea şi modernizarea Corpului H din cadrul Staţionarului central. Valoarea totală a investițiilor prevăzute depăşeşte 397 de milioane de lei, finanţarea urmând să fie asigurată prin intermediul Programului Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti gestionat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
„În următorii ani vom realiza investiţii în sănătate de nivel european, deoarece ne propunem ca Braşovul să aibă cea mai dezvoltată infrastructură medicală din ţara noastră. Prin parteneriatul cu Primăria Braşov vom construi un spital clinic regional de urgenţă şi un spital de boli infecţioase şi pneumoftiziologie, iar cu sprijinul autorităţii locale de la Sânpetru vom edifica o clădire nouă pentru secţiile psihiatrice ale Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie. Dincolo de aceste obiective majore, ne concentrăm pe implementarea proiectelor depuse în cadrul Programului Sănătate 2021-2027 şi continuăm să susţinem din fonduri bugetare proprii necesităţile stringente ale celor cinci spitale clinice de interes judeţean pe care le administrăm”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov are alocate în acest an subvenții de la bugetul local al CJ în valoare de 19.514.360 lei pentru dezvoltare şi de 3.707.730 lei pentru cheltuielile de funcţionare.
Be the first to comment