Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp continuă demersul destinat pacienților oncologici: “Ora de Autoîngrijire”

Centrul de Oncologie OncoHelp. FOTO Cornel Putan

În fața diagnosticului oncologic, fiecare pacient traversează nu doar o luptă fizică, ci și una emoțională extrem de profundă. Tocmai de aceea, accentul trebuie mutat pe implicarea activă a pacientului în propriul proces de vindecare.

Iar autoîngrijirea devine o competență vitală. Aceasta nu se rezumă doar la respectarea tratamentelor prescrise, la acceptarea medicației ci presupune dezvoltarea unei relații sănătoase cu sine, recunoașterea nevoilor personale, comunicarea continuă cu echipa medicală și, mai presus de toate, asumarea unui rol activ în luarea deciziilor legate de propria sănătate.

Început în urmă cu trei ani, programul “Ora de Autoîngrijire” s-a transformat într-un veritabil spațiu de susținere, informare, dar și de reflecție. Este un loc al întâlnirilor între pacienți și medici, în afara perioadei de tratament, unde cuvintele, încrederea și speranța se împletesc într-un mod firesc.

“Autoîngrijirea înseamnă, în esență, să-ți acorzi ție însuți respectul, răbdarea și înțelegerea pe care, adesea, le oferi celorlalți. Prin aceste sesiuni săptămânale, îi invităm pe pacienți să se reconecteze cu propriul trup, cu propriile emoții, să învețe cum să facă față transformărilor aduse de boală și cum să-și regăsească forța interioară”, spune dr. Dana Nagy, șef Compartiment Îngrijiri Paliative, Asociația OncoHelp- Centrul de Oncologie OncoHelp.

Pe durata a 8 săptămâni, echipa formată din 14 specialiști – medici, psihologi, nutriționiști- va aborda o serie de teme menite să aducă lumină, claritate și instrumente practice pentru o viață trăită conștient, chiar și în contextul unei boli oncologice.

Temele ediției din acest an reflectă diversitatea nevoilor pacienților și complexitatea drumului pe care acestia sunt nevoiți să îl parcurgă. Vom vorbi despre cum este reflectată suferința și speranța în literatură și cinematografie, despre decizii, ezitări și asumare, despre mituri, prejudecăți și realități medicale, dar și despre dezvoltare post traumatică și echilibru.

Un alt subiect va fi legat de factorii invizibili ai sprijinului, o altă temă va aborda boala ca parte a drumului pe care-l parcurge pacientul oncologic și nu în ultimul rând, în premieră vom organiza un atelier culinar cu sfaturi despre nutriție.

“Această inițiativă creează un spațiu sigur în care pacienții pot explora împreună și alături de colegii mei medici, fricile, întrebările și nevoile care apar în timpul tratamentului. E o formă de solidaritate umană, o punte între experiențe similare și între oameni care, altfel, s-ar putea simți izolați. Nu este vorba doar despre informații medicale, pe care le primesc, de altfel, în timpul consultului periodic, ci despre regăsirea unei forme de control personal asupra unei realități, cea a existenței un maladii cumplite, dar care poate fi învinsă”, spune prof. dr. Șerban Negru- președinte Asociația OncoHelp- Centrul de Oncologie OncoHelp.

La fel de important, programul se adresează nu doar pacienților, ci și aparținătorilor, pentru că și ei poartă, adesea în tăcere, greutatea luptei cu boala. În cadrul acestor întâlniri, ei sunt încurajați să participe, să întrebe, să înțeleagă și să fie parte a procesului de susținere și recuperare.

Prima întâlnire în cadrul “Orei de Autoîngrijire” va avea loc pe 6 mai.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*