Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România și-a ales noua conducere și are noi membri

Simona Cocoș. FOTO DeciSePoate

APMGR, asociația care reunește companiile producătoare de medicamente generice și biosimilare prezente pe piața locală, și-a desemnat conducerea pentru un nou mandat de 2 ani. Simona Cocoș, Director General Zentiva România și Republica Moldova, a fost realeasă  ca președinte al asociației în cadrul Adunării Generale din 2 martie 2023, acesta fiind al doilea mandat. Din Consiliul Director mai fac parte Daniel Bran, Vicepreședintele APMGR, Director General Accord Healthcare România, Arina Gholmieh, Director General Egis Pharmaceuticals România, Thodoris Dimopoulos, Director General Sandoz România.

În cadrul întâlnirii s-a aprobat și adeziunea companiilor Antibiotice SA și Terapia SA, doi dintre cei mai importanți producători de medicamente din România, care au devenit membri cu drepturi depline ai asociației.

În noul său mandat, Președintele APMGR va continua să susțină evoluția sistemului românesc de sănătate, creșterea accesului pacienților la tratamente moderne și pentru sustenabilitatea bugetelor publice.

„Misiunea și obiectivele APMGR sunt în totală concordanță cu nevoile pacienților, viitorul sistemului de sănătate, precum și cu interesele strategice ale României. Medicamentele generice și biosimilare aduc democratizarea accesului la tratamente datorită prețului accesibil. Acum, accesul pacienților la tratamente trebuie nu doar extins, ci mai ales protejat. Problemele de disponibilitate ale medicamentelor, cele istorice, dar și cele din prezent, se vor suprapune peste presiunea sistemului de sănătate de a trata mai mulți pacienți, cu o speranță de viață mai mare, dar și mai bolnavi. Un exemplu: în ultimii 6 ani, valoarea consumului trimestrial de medicamente necondiționate a crescut cu 50%. Principalele creșteri nominale le-au înregistrat citostaticele și antidiabeticele orale. Aceste creșteri pun presiune pe bugetul de sănătate. Peste tot în lume, medicamentele generice și biosimilare au demonstrat capacitatea de a genera economii de cost considerabile pentru bugetele publice, resurse financiare disponibile care pot trata mai mulți pacienți. România este încă foarte departe de acest câștig. O parte din soluție este eliminarea barierei la intrare pe piață și adopția într-un procent crescut a medicamentelor generice și biosimilare. Politicile de sănătate și reglementările trebuie să evolueze pentru ca milioane de pacienți să beneficieze de dreptul la sănătate. În noul mandat, împreună cu membrii asociației vom continua dialogul cu autoritățile pentru a susține adopția și prescrierea genericelor și biosimilarelor. Salut decizia companiilor Terapia și Antibiotice Iași de a ni se alătura, sunt companii importante cu facilități de producție. Împreună vom continua să milităm pentru pentru un mediu de operare sustenabil și predictibil.” a declarat Simona Cocoș, Președinte APMGR.  

În întreaga lume, medicamentele generice si biosimilare reprezintă soluția pentru creșterea accesului la tratament farmaceutic. În România, pentru a avea un sistem de sănătate la nivel european, trebuie să luăm drept exemplu soluțiile identificate la nivel european, unde prin încurajarea consumului de medicamente generice s-a reușit îmbunătățirea accesului la asistență medicală de înaltă calitate pentru un număr mai mare de pacienți, în condiții de eficiență sporită a cheltuielilor publice.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*