Ce boli dermatologice pot crește riscul de cancer de piele

Dr. Cecilia Enescu. FOTO MPR Agency

O serie de boli dermatologice, dintre care unele comune, au o legătură directă sau indirectă cu apariția cancerului de piele, atrag atenția medicii.

„Unele favorizează, unele maschează, altele reprezintă un factor de risc prin prisma tratamentului pe care-l presupun și care crește sensibilitatea pielii. Este important să fii examinat de un specialist”, explică dr. Cecilia Enescu.

Nu doar expunerea neprotejată la raze UV, arsurile solare sau numărul mare de alunițe reprezintă un factor de risc pentru cancerul de piele, ci și anumite boli dermatologice. Un studiu recent arată că rozaceea, considerată mai mult o problemă dermato-cosmetică, este asociată cu risc crescut pentru o serie de comorbidități, inclusiv pentru melanom, cea mai agresivă formă de cancer cutanat.

Și nu este singura boală de piele cu risc oncogen. Keratoza actinică, caracterizată de apariția unor leziuni roz, aspre, după expunerea îndelungată la soare, poate evolua în carcinom scuamocelular, dacă nu este tratată. Xeroderma pigmentosum, o boală genetică rară: aceasta determină o sensibilitate extremă la radiațiile ultraviolete, crescând semnificativ riscul de cancer cutanat. Sindromul Gorlin, o alta afecțiune ereditară, este asociat cu dezvoltarea carcinomului bazocelular, uneori încă din copilărie.  Anumite tulpini oncogene ale virusului papiloma uman (HPV) pot crește riscul de cancer de piele în zonele afectate, vorbim in special de leziunile din sfera genitala.

Alte afecțiuni ale pielii, cum este melasma, maschează cancerul cutanat, întârziind diagnosticarea corectă și tratamentul salvator. Declanșată de soare și de dezechilibre hormonale, melasma „ascunde” în petele mari, maronii, care o caracterizează, leziuni tipice melanomului.

 „Conștientizarea acestor legături, diagnosticarea corectă și monitorizarea periodică sunt esențiale pentru prevenție. Este foarte important ca fiecare dintre noi să înțeleagă că petele noi, leziunile noi apărute pe piele trebuie evaluate și investigate fără întârziere de un dermatolog. Astfel, putem și să prevenim, dar și să tratăm eficient cancerul de piele. Tratamentul în acest tip de cancer are o rată foarte ridicată de succes, când este inițiat în stadii incipiente. De aceea milităm pentru screening periodic, chiar și în lipsa simptomelor: ajută la diagnosticarea bolii oncologice inclusiv în stadiul 0”, explică dr. Cecilia Enescu, medic primar dermatolog la Dr. Leventer Centre.

Poate cea mai neașteptată legătură cu cancerul de piele o au însă psoriazisul și dermatita atopică (un tip de eczemă), două dintre cele mai comune afecțiuni dermatologice. Acestea cresc riscul de melanom nu direct, ci indirect, prin tratamentul folosit în cazurile severe – fototerapie în combinație cu psoralen, un medicament fotosensibilizant, care face ca pielea să fie mult mai receptivă la razele UV.

Prin urmare, ce avem de făcut, dacă suntem diagnosticați cu una dintre aceste afecțiuni și ni se recomandă fototerapia?

„Este foarte important ca tratamentul să fie urmat sub supravegherea unui medic dermatolog cu experiență. Acesta poate evalua corect riscurile și poate preveni complicațiile terapiei duale care presupune administrarea de psoralen și expunerea la raze UV. Câtă vreme ești monitorizat, tratamentul este sigur”, spune specialistul.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*