Consultări regionale cu Direcţiile de Sănătate Publică Județene şi cu unităţile sanitare din regiunea Centru, pentru screeningul cancerului de col uterin

Rezervă de spital. FOTO SCJUC
Rezervă de spital. FOTO SCJUC

În cursul lunii martie, echipa de management a proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin” organizat sesiuni de consultări cu Direcţiile de Sănătate Publică din judetele Alba, Sibiu, Braşov, Harghita şi Covasna şi cu unităţile sanitare publice din regiunea Centru, în vederea cooptării/participării acestora în proiectul European privind creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin.

Astfel, unităţile sanitare din regiunea Centru care au în structură secţie de Obstetrică-ginecologie sau ambulatoriu Obstetrică-ginecologie şi Laborator de anatomie patologică şi/sau pentru citologia cervicală clasică şi care se pot organiza în reţele de screening au fost invitate să devină colaboratori în proiect.

Serviciile medicale oferite femeilor din grupul ţintă sunt testare gratuită Babeş-Papanicolaou, pentru grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testare gratuită HPV, pentru grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea prevenţiei şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

“Discuțiile cu unitățile sanitare din fiecare județ au vizat evaluarea capacității acestora de a participa la derularea screeningului de cancer de col uterin prin proiectul European: resursa umană disponibilă, respectiv personal medical si administrativ, dotarea cu echipamente medicale pentru serviciile de ginecologie si de citologie cervicală, costuri simplificate si, nu în ultimul rand, estimarea nevoii populației feminine de a participa la screeningul primar.

De asemenea, începând cu data de 1 aprilie 2022, legislatia Ministerului Sănătății de aplicare a normelor pentru derularea programului naţional de screening organizat pe baze populaționale s-a modificat, având loc o schimbare de paradigmă, prin care putem oferi populaţiei feminine din regiunea Centru servicii de screening prin finanțare nerambusabilă europeană.

Mai mult decât atât, la Sedinţa de la sediul Guvernului din data de 11.04.2022, la care am participat impreună cu omologii mei, a fost întărită colaborarea inter-instituţională pe toate palierele, astfel încât proiectele de screening să-și atingă obiectivul de strategie națională.

După toate aceste discuții, am mare încredere în capacitatea noastră, regional, de a ne organiza cu toate unitățile sanitare de stat si private, în rețele de screening după norme europene”, a declarat Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina Uzun, Manager Proiect.

Spitalele din regiunea Centru s-au arătat interesate de participarea în proiectul european şi de colaborare cu echipa de management şi cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, peste 20 de unităţi sanitare exprimându-şi deja acordul pentru această colaborare.

Astfel, în perioada următoare va fi anunţată procedura de afiliere, la care pot aplica atât unităţile sanitare de stat, cât şi cele private care îndeplinesc condiţiile cerute, pentru a oferi servicii de screening tuturor femeilor din regiunea Centru, cu vârsta între 24-64 de ani, indiferent dacă sunt asigurate sau neasigurate.

Toate acţiunile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”(cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Proiectul derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în parteneriat cu  Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, dedicat promovarii preventiei si depistarii precoce a cancerului de col uterin, pledeaza pentru a atrage atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui screening de col uterin la nivel regiunii Centru, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului, precum şi de a influenţa percepţiile şi atitudinea societăţii pentru a schimba obiceiurile şi comportamentele membrilor săi.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*