Creștere alarmantă a cazurilor de cancer. Aproape 10.000 de pacienți au fost îngrijiți la OncoHelp în 2024; dintre aceștia, 4.300 sunt pacienți noi

Clădire radioterapie. FOTO Asociația Onco-Help

Cancerul de sân, cel pulmonar și afecțiunile din patologia digestivă continuă să fie cele mai frecvent întâlnite forme de boli oncologice în rândul pacienților tratați în cadrul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara. Aproape 80% dintre cei 4.300 de pacienți noi înregistrați în 2024 suferă de una dintre aceste afecțiuni oncologice.

„Aproape două treimi dintre pacienții oncologici din vestul țării sunt tratați în cadrul Asociației OncoHelp. De aceea, am ales să împărțim medicii oncologi pe localizări ale cancerului. Avem echipe de trei, patru sau cinci medici pentru fiecare localizare malignă. Practic, suntem prima unitate sanitară din România care a realizat acest lucru – o supra-specializare a medicilor din cadrul Asociației OncoHelp pe tipurile de cancer. Acest demers a fost extrem de necesar, deoarece vorbim de peste 34.000 de consulturi de oncologie, hematologie și îngrijiri paliative doar în Ambulatoriul Integrat al unității sanitare. Este o cifră foarte mare, la care se adaugă aproape 35.000 de internări pentru spitalizare de zi, destinate tratamentelor. Nu în ultimul rând, vorbim de peste 7.500 de internări în regim de spitalizare continuă – o activitate extrem de complexă, cu pacienți care au nevoie de îngrijire specială, permanentă. Trebuie subliniat că niciun pacient nu a plătit absolut nimic pentru a beneficia de serviciile Asociației OncoHelp”, spune prof. dr. Șerban Negru, președinte al Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.

În 2024, s-a menținut o cifră ridicată a ședințelor de radioterapie, și aceasta datorită punerii în funcțiune a celui de-al treilea accelerator liniar.

„Anul trecut, 32.000 de ședințe de radioterapie au fost efectuate pacienților care au venit pentru tratament în cadrul Asociației. Fără acest tratament, gratuit în cadrul OncoHelp, mulți dintre bolnavii de cancer nu ar fi supraviețuit. În 2025, se împlinesc 10 ani de la punerea în funcțiune a primului accelerator de radioterapie. Dacă ar fi să facem un bilanț, de atunci și până acum, peste 12.000 de persoane au beneficiat de ședințe de radioterapie. Le-am oferit acestora o șansă la viață. Vorbim despre 12.000 de familii cărora am încercat să le schimbăm destinul. Acești pacienți nu sunt doar statistici, ci reprezintă povești de viață și speranță. În acești 10 ani, ne apropiem de 250.000 de ședințe de tratament radioterapeutic. Mai mult, pentru a-i sprijini pe cei care vin din alte județe pentru radioterapie, noi susținem financiar cazarea și masa pacienților pe durata tratamentului. Este un efort considerabil, atât logistic, cât și financiar, dar pe care am ales să îl facem pentru pacienții care vin uneori și de la câteva sute de kilometri pentru ședințele de radioterapie”, declară dr. Valeriu Borugă, manager al Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.

În 2024, în cadrul Spitalului Universitar OncoHelp, a fost implementată radioterapia stereotactică, una dintre cele mai precise proceduri de radioterapie.

Tot anul trecut, Asociația OncoHelp a înființat un program de transport gratuit din Arad la Timișoara și retur, zilnic, cu un microbuz cu 20 de locuri, pentru pacienții care au nevoie de ședințe de radioterapie.

De asemenea, au fost demarate procedurile pentru construirea unui Spital de Oncologie la Reșița, destinat pacienților din Caraș-Severin, astfel încât aceștia să nu mai fie nevoiți să vină la Timișoara pentru consult și tratament.

În cadrul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp, sunt oferite consulturi și tratamente de oncologie medicală, radioterapie internă și externă, hematologie, îngrijiri paliative, investigații de endoscopie digestivă superioară și inferioară, imagistică medicală (inclusiv investigații de computer tomograf, RMN, ecografie medicală și mamografie), consiliere psihologică, cardiologie, consiliere genetică, precum și servicii de îngrijire la domiciliu.

Anul trecut, Centrul de Oncologie OncoHelp a fost încadrat de Ministerul Sănătății în categoria spitalelor de categorie 1M, unitate sanitară de înaltă performanță. În România, această categorie este acordată doar institutelor de specialitate. În țara noastră mai există doar patru astfel de unități sanitare în domeniul oncologic, câte una în București, Cluj, Iași și Craiova.

Spitalul universitar al Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp are o capacitate totală de 192 de paturi, dintre care 131 pentru spitalizare continuă, 56 pentru spitalizare de zi și 5 pentru SPA (supraveghere post-anestezie).

Echipa Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp este formată din peste 250 de angajați și colaboratori.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*