Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor a fost marcată în preambul de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România prin organizarea unei Conferințe de Presă dedicate acestei zile. La eveniment au participat: Acad. Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel – președinte Comisia de Sănătate Senatul României, Dr. Odette Popovici – Institutul Național de Sănătate Publică, Dr. Speranța Iacob – medic primar gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni, reprezentat SRGH și RoAld, Dr. Mihaela Udrescu – coordonator grupul GastRo SNMF, Dr. Mihaela Paraschiv – medic de familie județul Giurgiu și Valentina Vlăsceanu – coordonator centrul Titan ARAS.
Cu acest prilej, APAH-RO alături de specialiștii prezenți la eveniment au făcut apel la simplificarea procedurilor pe traseul pacientului de la testare până la tratament. Concret, se recomandă ca orice pacient depistat cu virusul hepatitis B să fie testat automat și pentru virusul hepatic Delta. Aceste investigații trebuie să fie gratuite și accesibile oricărui pacient.
În cazul hepatitelor virale, tratamentul trebuie văzut ca și o formă de prevenție! Ultimele studii demonstrează, în cazul hepatitei C, rolul avut de campaniile masive de testare în scăderea numărului de cazuri, inclusiv programele pe fonduri europene LIVE(RO) 2 SUD si LIVE(RO) 2-EST. Acestea au fost completate de accesul la terapia cu interferon free pentru un număr mare de pacienți, indiferent de stadiul de fibroză, pe ultimele contracte cost-volum-rezultat. Conform datelor furnizate de Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) prevalența a scăzut la 0.90% în cazul virusului hepatitic C rezultând un număr estimat de aproximativ 139.000 de persoane afectate in prezent. Pentru a reduce și elimina inechitățile ce pot să apară în rândul pacienților accesul la tratamentul pentru hepatita C trebuie să fie extins în toate județele țării.
Marea provocare rămâne, în continuare, infecția cu virusul hepatitei B, pentru care nu există, încă, terapii atât de eficiente ca în cazul infecției cu virusul hepatitei C. În plus, scăderea gradului de vaccinare pănă la sub 80% la copii de 18 luni contribuie la aceste îngrijorări. Se estimează că între 2.2 și 6% (în funcție de tipul studiului) din populația României este afectată de infecția cu virusul hepatitei B. O parte dintre acești pacienți au și virusul hepatitic Delta.
Pentru a contribui la scăderea cazurilor de infecției cu virusul hepatitic B vaccinarea împotriva infecției pentru nou-născuți, conform schemei anuale de vaccinare, dar și pentru adulții la risc, trebuie promovată și mai mult în cabinetele medicilor de familie, și nu numai. Încă din luna noiembrie 2023 anumite categorii de pacienți asigurați care se află la risc de infecție pot beneficia de rețetă gratuită eliberată de medical de familie în baza căreia îsi procura vaccinul ce poate fi administrat ulterior în același cabinet. Conform datelor INSP, în opt luni de când există această posibilitate, mai puțin de 800 de adulți s-au vaccinat.
O altă problemă ce nu trebuie ignorată este cea a infecției cu virusul hepatitic A și E. Cele două virusuri sunt tot mai prezente în rândul populației. Tocmai de aceea este ideal ca vaccinarea la persoanele care nu au infecția cu virusul hepatitei B să se realizeze și împotriva înfecției cu virusului hepatitic A, mai ales în rândul grupurilor vulnerabile.
Chiar dacă mai sunt unele măsuri ce pot fi luate la toate nivelurile, România continuă să facă pași concreți și apreciați la nivel international în atingerea obiectivului de eliminarea hepatitelor virale. Un aspect pozitiv este acela că medicii de familie pot prescrie încă din anul 2018 în pachetul de bază analizele de depistare a virusului hepatitei B si C pentru pacienții asigurați, dar și pentru anumite categorii de pacienți neasigurați. De asemenea, toți pacienții asigurați cu hepatita cronică B, C sau B/D au acces în România la aproape toate medicamentele inovatoare. Programul pentru noua terapie destinată pacienților ce au coinfectia B/D a început efectiv la jumătatea lunii iulie și oferă posibilitatea de avea acces unei categorii mari de pacienți, un protocol terapeutic în sprijinul pacienților.
Ca parte a actiunilor dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor APAH-Transilvania împreună cu APAH-RO organizeaza vineri, 26 iulie, în Parcul Berc, o campanie de testare pentru hepatita B și C la Câmpia Turzii în cadrul Târgului ONG-urilor, în intervalul orar 16.00-20.00. De asemena, sâmbătă, 27 iulie, în intervalul orar 8.30-13.00, APAH-RO împreună cu Asociația Bolnavilor de Cancer și Hepatită și în parteneriat cu Primăria Vedea va organiza o campanie de testare la sediul instituției.
Be the first to comment