Dermatita atopică – afecțiunea de care suferă aproximativ 10% din români

Dermatita atopică. FOTO DeciSePoate

Dermatita atopică este o afecțiune cronică dermatologică. Prin manifestările de la nivelul pielii: usturime, roșeață, senzație de mâncărime, afectează activitatea cotidiană și calitatea vieții pacientului, conducând uneori la anixetate și chiar la depresie. Iată șase efecte ale dermatitei atopice care e bine să fie cunoscute pentru a înțelege mai bine această afecțiune și pe cei care o au:

Din cauza mecanismului de producere a inflamației de tip 2, care este caracteristică dermatitei atopice, există un risc important ca o persoană care suferă de dermatită atopică să dezvolte și alte afecțiuni precum astm bronșic și/sau rinită alergică.

9,41% din populaţia României suferă de dermatită atopică, conform unui studiu de prevalență realizat în anul 2022 de către Societatea Română de Dermatologie

În România, dermatita atopică vine cu anumite costuri importante pentru pacient: 447 eur/persoană adultă anual și 290 eur/pacient anual în cazul copiilor. Costul total anual este 64.557.466 eur (32.983.498 EUR pentru adulți și 31.573.968 EUR pentru copii), bani cheltuiți direct din buzunar de către pacienți.

Datele culese în anul 2022 pentru măsurarea “Poverii Economice a Dermatitei Atopice în România” arată că 40,7 % dintre pacienții cu forma moderată nu au întotdeauna sub control simptomele dermatitei atopice și nu gestionează boala așa cum ar trebui.

Peste 63% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 26-75 de ani, spun că au probleme privind îngrijirea personală și rutina de igienă zilnică, iar 65 % menționează disconfort cauzat de pruritul persistent.

Din păcate peste 73% din adulții tineri experimentează stări de anxietate și depresie pe fondul dermatitei atopice, cauzate atât de modului în care sunt priviți de către cei de jur, cât și de limitările impuse de boală, inclusiv prin auto-izolare și absența socializării. Persoanele cu dermatită atopică severă pot evita interacțiunile sociale din cauza simptomelor fizice (mâncărime, piele inflamată) sau aspectului pielii. Izolarea voluntară crește riscul de depresie, iar lipsa sprijinului social poate accentua sentimentul de singurătate.

Concluziile sunt clare, pacienții cu dermatită atopică au nevoie de sprijin pentru a despăși problemele ridicate de boală, dar și modul în care sunt priviți de către cei de lângă ei: familie, prieteni, colegii de serviciu, etc.

Pentru a veni în sprijinul persoanele cu dermatită atopică și a crește gradul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă, APAA lanzează campania „Simte Dermatita Atopică. Îmbracă haina empatiei!”. În campanie invităm oamenii sănătoși să experimenteze simptomele dermatitei atopice prin probarea de produse realizate din lână țurcană. Tricotajele din lână țurcană purtate direct pe piele induc acea senzație de usturime, mâncărime și roșeață a pielii, asemănătoare cu manifestările dermatitei atopice. Campania se desfășoară pe rețelele sociale APAA, în perioada octombrie – decembrie 2024.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*