Dotare cu echipamente de ultimă generaţie pentru prelucrarea testelor HPV, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

FOTO Spitalul Județean Mureș

În cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, cod SMIS 138603, la începutul acestei săptămâni, Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a fost dotat cu o Platformă automată de testare HPV.

Echipamentul testare automată HPV – Platforma automată de biologie moleculară pentru determinarea ADN-HPV în probe cervicovaginale este alcătuită din:

Sistem automat pentru izolarea celulelor cervicale umane stocate în medii de citologie lichidă;

Sistem automat de biologie moleculară pentru determinarea ADN-HPV în probe cervicovaginale.

Prin această investiţie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş va asigura prelucrarea şi interpretarea probelor de HPV, pentru toate probele recoltate femeilor din grupul ţintă 30-64 de ani, participante la screening, din regiunea Centru.

“Prin acest sistem de ultimă generaţie în testarea HPV, cu rezultate dovedite clinic atât în SUA, cât şi în Europa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi centrul universitar Mureş se aliniază celorlalte 3 centre universitare – Cluj, Iaşi şi Bucuresti – în care se efectuează screening primar prin testare HPV, metodă de biologie moleculară”, a declarat Dr. Cosmina Uzun, manager proiect.

Cu ajutorul acestei Platforme automate de testare HPV, se pot prelucra între 96 şi 388 de teste la un interval de 8 ore, ceea ce permite obţinerea rezultatelor într-un timp scurt, pentru un număr mare de teste.

Valoare investiţiei a fost de aproximativ 150.000 de euro.

Cu ocazia organizării reţelei de screening a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a fost lansat si un serviciu special de telefonie rezervat exclusiv participantelor la screening: Call-Center 0739.727.187.

În cadrul programului de screening, femeile beneficiază de consult de specialitate şi le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Toate femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic prin Call-Center sau prin poştă.

Dacă rezultatul testului – screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Acestea vor fi sunate prin Call-Center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale. Cazurile care necesită investigații și suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experții proiectului pentru creșterea complianței la tratament.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) este derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș şi are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*