Dr. Ioana Mavrodin, medic specialist ORL la OCH explică ce este laringita și cum poate fi tratată

Dr. Ioana Mavrodin. FOTO OCH

Dr. Ioana Mavrodin, medic specialist ORL la OCH explică ce este laringita, care sunt simptomele și cum poate fi tratată.

Laringita este o afecțiune a mucoasei laringiene, datorată cel mai adesea unor cauze infecțioase. Este cea mai frecventă afecțiune a laringelui și constă în inflamația acută sau cronică a acestuia.

Inflamația corzilor vocale poate modifica modul în care acestea se unesc și vibrează, provocând modificări ale vocii. Schimbarea vocii cauzată de laringită poate fi însoțită de durere constantă în gât sau durere la vorbire sau la înghițire. Statistic, laringita este o afecțiune frecventă în sezonul rece; forma acută este mai frecventă la copii și adolescenți, pe când laringita cronică este mai des întâlnită la persoanele (în special de sex masculin), între 18 și 40 de ani.

Cauzele laringitei

Agenții infecțioși – virusurile sau bacteriile – sunt factorii declanșatori ai laringitei.

Laringita acută este temporară (1-2 săptămâni) și se datorează, în general, următoarelor cauze: infecții virale; infecții bacteriene; suprasolicitarea corzilor vocale.

Laringita cronică durează mai mult de 3 săptămâni și este dată de expunerea îndelungată la factori iritanți, precum: fumatul (pe termen lung); inhalarea unor substanțe iritante, toxice (praf, gaze, fum);
boala de reflux gastroesofagian (BRGE); alte afecțiuni (bronșită, alergii, polipi, chisturi pe corzile vocale, pneumonie); consumul excesiv de alcool; băuturi sifonate; alimente condimentate; infecții fungice (infecție cu Candida albicans) / bacteriene; un traumatism; suprasolicitarea corzilor vocale; cancer.

Manifestările specifice laringitei sunt următoarele: răgușeală; voce slabă sau pierderea ei; tuse iritativă (seacă, uscată, nu dispare); senzația de disconfort la nivelul laringelui (uscăciune și / sau senzația de gâdilare); durere în gât; umflarea ganglionilor limfatici din zona gâtului; febră; dificultate la înghițire;
oboseală; stare generală alterată.

În cazul în care laringita este provocată de o infecție, aceasta se poate răspândi în alte zone ale tractului respirator.
Dr. Ioana Mavrodin, medic specialist ORL, a explicat cum se face diagnosticul laringitei.

“Laringele va fi examinat folosindu-se o oglindă; se va verifica dacă există secreții purulente sau inflamație. Dacă va fi necesar, pacientul va fi îndrumat spre examinări mai amănunțite: laringoscopie (examinarea laringelui cu un endoscop), teste de depistare a unui eventual cancer laringian (CT, RMN, biopsie), teste pentru alergii, radiografie toracică”, relatează dr. Ioana Mavrodin, medic specialist ORL.

De regulă, laringita dispare de la sine în 7-14 zile. Sunt indicate o serie de măsuri care ajută la o recuperare mai rapidă: renunțarea la fumat și evitarea zonelor cu fum, praf sau aer uscat; hidratarea corespunzătoare, cu apă sau ceai și evitarea alcoolului sau băuturilor carbogazoase; evitarea vorbirii, pe cât posibil (repaus vocal); renunțarea la alimente reci sau fierbinți, ori condimentate; inhalații cu abur; menținerea unui are umed în casă; combaterea tusei, îndepărtarea secrețiilor, reducerea febrei și durerilor cu ajutorul medicației; antibiotic (prescris de medic), doar în cazul infecției bacteriene; tratarea specifică a fiecărei afecțiuni care a dus la dezvoltarea unei laringite cronice.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*