Dr. Luciana Gavrizi-Zafiu, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la OCH, sfaturi pentru evitarea exceselor alimentare de Paște

Dr. Luciana Gavrizi-Zafiu. FOTO Mitică Raftu

Sărbătorile Pascale aduc mese îmbelșugate și timp petrecut alături de cei dragi, dar pot pune la încercare sănătatea, mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice. De aceea, specialiștii OCH Constanța atrag atenția asupra riscurilor alimentare și vin cu recomandări clare pentru a evita excesele.

Ce înseamnă, de fapt, un exces alimentar

Dr. Luciana Gavrizi-Zafiu, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a afirmat că excesul alimentar nu înseamnă doar porții mari. Sunt implicați mai mulți factori: alimente bogate în grăsimi și zahăr, combinații grele, gustări dese între mese, hidratare deficitară, lipsa mișcării și consumul de alcool.

„Mesele voluminoase și hipercalorice din perioada sărbătorilor cresc riscul de afecțiuni digestive acute, dezechilibru glicemic și creșteri ale valorilor tensiunii arteriale”, subliniază medicul.

Persoanele care fac excese alimentare pot experimenta:balonare, greață, vărsături;

indigestie, reflux gastric; crize biliare, pancreatită acută; dezechilibre glicemice și creșteri tensionale.

Dacă simptomele persistă sau se agravează, este necesar un consult medical.

Dr. Luciana Gavrizi-Zafiu consideră că o masă tradițională poate fi adaptată pentru a respecta recomandările nutriționale.

Specialistul OCH face următoarele recomandări în acest sens:

  • Alege carne slabă (pui, curcan), evită prăjelile;
  • Limitează sarea și folosește ierburi aromatice;
  • Include legume proaspete la fiecare masă;
  • Redu porțiile de desert;
  • Bea maximum un pahar de vin;
  • Respectă programul meselor;
  • Evită gustările repetate;
  • Hidratează-te cu apă, nu sucuri sau alcool.

Dincolo de alimentație, echilibrul de Paște înseamnă și activitate fizică ușoară, hidratare constantă și momente de calitate cu familia. Dr. Gavrizi-Zafiu recomandă plimbări în aer liber, jocuri de grup și evitarea efortului intens imediat după masă.

„În perioada sărbătorilor, cel mai important este să ne bucurăm de prezența celor dragi, și mai puțin de mâncare sau băutură”, conchide medicul OCH.

Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în spital, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*