Dr. Vasile Iliese, medic primar cardiolog, supraspecializat în electrofiziologie intervențională, de la Ovidius Clinical Hospital, explică cui sunt recomandate procedurile intervenționale aritmologice și care este momentul când un pacient cu probleme cardiace trebuie să se adreseze unui electrofiziolog pentru îmbunătățirea calității vieții.
Dr. Vasile Iliese a povestit pentru DRnews, ce proceduri intervenționale specifice efectuează în domeniul electrofiziologiei și aritmologiei și cum ajută acestea pacienții cu probleme cardiace.
“Procedurile intervenționale aritmologice sunt recomandate pacienților cu tulburări de ritm simptomatice și/sau amenintătoare de viață. Cu alte cuvinte, există o categorie de pacienți care se adresează unui electrofiziolog pentru îmbunătățirea calității vieții; există însă pacienți care în urma unor boli structurale cardiace, ereditare (cardiomiopatie aritmogenă, cardiomiopatie hipertrofică) sau dobândite (afectare coronariana, valvulară, miocardite) dezvoltă aritmii amenințătoare de viață, la care tratamentul intervențional prompt este recomandat pentru creșterea speranței de viața”, a spus Dr. Vasile Iliese.
El a mai explicat că între procedurile aritmologice efectuate, se număra atât ablatiile pentru aritmii simptomatice, dar benigne (tahicardie supraventriculară prin reintrare nodală, extrasistole ventriculare de tract de ejecție, fibrilația atrială), dar și ablatii cu grad crescut de dificultate, cu rol prognostic pentru pacienti (tahicardie ventriculara, cale accesorie cu risc de moarte subită).
“Poate cea mai întâlnită este ablatia de qă, o aritmie frecventă în populația generală. Pentru cazurile complexe, în care aritmia persistă de peste 1 an (procedura standard cu rata de succes 60-80%) se pot folosi tehnici avansate pentru a scădea șansele de recidivă (embolizare de vena Marshall, izolare de perete posterior, linie de istm mitral)”, a mai spus specialistul OCH.
Dr. Vasile Iliese s-a referit și la modul în care cele mai recente tehnologii sau avansări în electrofiziologie au îmbunătățit tratamentul pacienților cu afecțiuni cardiace
“Electrofiziologia este una dintre cele mai tinere ramuri ale cardiologiei intervenționale, fiind în continuă dezvoltare. În afară de rafinarea tehnicilor folosite intraprocedural, în ultimii ani au apărut materiale dedicate care cresc rata de succes și reduc semnificativ complicațiile (ecografie intracardiacă, catetere cu senzor de contact). Sistemele folosite pentru a crea o hartă a cavităților cardiace sunt în mod constant îmbunătățite. Dintre ultimele tehnologii apărute, aș menționa ablatia prin electroporatie, care folosește un alt tip de energie față de ablatiile clasice cu radiofrecvență, această metodă ducând la o distrugere a membranelor celulare înalt specifică pentru celula cardiacă, ceea ce înseamna că se pot crea leziunile dorite fără ca țesuturile care înconjoară cordul (cum ar fi esofagul) să fie afectate”, a mai spus Dr. Vasile Iliese.
El a dat și un exemplu de procedură intervențională de succes pe care a efectuat-o recent și care a avut un impact semnificativ asupra stării de sănătate a pacientului.
“Un exemplu recent ar fi un pacient cunoscut cu istoric de cvadruplu by-pass aorto-coronarian, infarct miocardic, valvă mecanică în poziție aortică pentru bicuspidie, cu un stop cardio-respirator prin fibrilație ventriculară în urmă cu doi ani, moment în care s-a implantat un defibrilator în prevenție secundară, care s-a prezentat pentru șocuri administrate de defibrilator în ultimele 12 ore. În momentul prezentării, pacientul era în tahicardie ventriculară susținuta (un ritm electric cu origine anormală, care poate duce la instabilitate hemodinamica – scăderea tensiunii arterială sub limita acceptabilă pentru perfuzia organelor sau care poate degenera în fibrilație ventriculară – ritm foarte rapid, incompatibil cu viața.
Întrucât pacientul se afla în tratament antiaritmic, singura soluție pentru acesta a fost ablatia de tahicardie ventriculară. În timpul procedurii, am “căutat” și am eliminat prin aplicarea de radiofrecvență zonele de țesut anormal responsabile pentru apariția acestor ritmuri anormale. La finalul acestor proceduri, se stimulează electric inima pentru a vedea dacă astfel de aritmii mai pot apărea după ablatie. Pacientul prezentat a fost non inductibil la finalul procedurii”, a afirmat Dr. Vasile Iliese.
Medicul specialist a menționat că la pacienții purtători de defibrilator, este important de menționat că aparatul nu previne apariția aritmiilor ventriculare, are rolul de a le opri. Tratamentul acestor aritmii este fie medicamentos, fie intervențional. Iar pentru pacienții purtători de defibrilator, reducerea la minim a numărului de șocuri descărcate de aparat este întotdeauna de dorit, atât pentru calitatea vieții pacientului, cât și pentru a prezerva longevitatea defibrilatorului.
Dr. Vasile Iliese a vorbit și despre riscurile asociate pentru aceste intervenții.
“Fiind vorba despre proceduri intervenționale, chiar dacă sunt minim invazive, ele sunt asociate cu anumite complicații. Deși foarte rare, trebuie întotdeauna subliniat că acestea pot apărea și pot fi amenințătoare de viață. Consider că o comunicare deschisă cu pacientul și în funcție de caz, cu familia acestuia este cheia unei bune înțelegeri a procedurii, a riscurilor și a beneficiilor acesteia, în special în cazul unor proceduri elective”, a declarat Dr. Vasile Iliese.
El s-a mai referit și la modul cum contribuie colaborarea cu Ovidius Clinical Hospital la optimizarea procedurilor și tratamentelor pe care le efectuează pentru pacienți.
“Această colaborare îmi oferă oportunitatea de a efectua proceduri de aritmologie la standarde europene, folosind echipamente moderne, într-un mediu profesionist, sigur pentru pacient și personal. Pentru a asigura rezultatul optim, în afară de experiența electrofiziologului, sunt necesare o bună colaborare cu echipa din sală, materiale speciale, imagistică de calitate, toate aceste lucruri fiind asigurate de Ovidius Clinical Hospital”, a mai spus Dr. Vasile Iliese.
De asemenea, Dr. Vasile Iliese a anunțat și care sunt semnele de avertizare importante pe care trebuie să le cunoască cei cu afecțiuni cardiace.
“Monitorizarea diferă de la pacient la pacient și de la afecțiune la afecțiune. Pentru un pacient hipertensiv, spre exemplu, monitorizarea tensiunii arteriale o dată la câteva zile, renunțarea la sarea din alimente și adoptarea unui stil de viață activ sunt suficiente. Un pacient mai complex, cu istoric de infarct, trebuie să își monitorizeze tensiunea și pulsul mai des, să fie atent la simptome de tipul palpitații, durere toracică, oboseala exagerata etc. Pentru a stabili nivelul optim de monitorizare a fiecărui pacient, este foarte importantă colaborarea cu cardiologul curant și controlul periodic”, a mai afirmat Dr. Vasile Iliese.
Be the first to comment