Intervenţie complexă de reconstrucţie de limbă şi planşeu bucal, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

FOTO Spitalul Județean Târgu Mureș

O echipă medicală multidisciplinară a realizat, în data de 8 aprilie, prima intervenţie de reconstrucţie de limbă şi planşeu bucal cu lambou radial liber vascularizat, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, unui pacient de 44 de ani, care suferea de tumoră malignă pelvilinguală.

Intervenţia chirurgicală extrem de complexă a durat aproximativ 11 ore şi a constat în excizia radicală a tumorii de limbă şi planşeu bucal. Din cauza dimensiunii crescute a tumorii, defectul postoperator fiind extins, cu lipsa jumatăţii de limbă şi planşeu bucal, a fost necesară reconstrucţia ulterioară a acesteia. Intervenţia s-a continuat cu îndepărtarea nodulilor limfatici de pe gât, cu potenţial crescut de prezenţa metastazelor tumorale situate la acest nivel. Pentru inchiderea defectului postexcizional endooral, care la acest moment comunică cu regiunile cervicale, s-a optat pentru utilizarea unui lamboul de piele cu vascularizaţie proprie. Lamboul a fost colectat de la nivelul antebraţului, împreună cu artera şi vena. Ulterior lamboul a fost transferat la nivelul cavităţii bucale. Pentru conectarea lamboului la reţeaua vasculară a gâtului a fost necesară sutura vaselor lamboului.

Operația menționată oferă multe avantaje cum ar fi creșterea radicalității chirurgicale, în ceea ce privește rezecția tumorii endoorale, restabilirea precoce a alimentației perorale, a fonației și, astfel, a integrării sociale, precum și defect minim la nivelului zonei donatoare”, a explicat Dr. SZÁVA Dániel, medic specialist chirurg OMF, coordonatorul echipei care a realizat intervenţia.

Evoluţia pacientului a fost simplă, fără complicaţii, fiind externat vindecat chirurgical, cu reluarea conduitei de viaţă normală.

Intervenţia s-a desfăşurat în Blocul operator al Secţiei Clinice Chirurgie Orală si Maxilo-Facială, iar echipa medicală multidisciplinară a fost formată din (în ordine alfabetică): Dr. Bögözi Bálint (medic specialist chirurgie OMF), Czirjék Silvia (asistent medical), Dr. Fábián Zoltán (medic specialist chirurgie OMF), Dr. Guzun Sergiu (medic rezident chirurgie OMF), Rogozan Aurica (asistent medical), Schiller Andrea (asistent medical), Dr. Sebestyén Adorján (medic primar ATI), Dr. Șuta Călin (medic rezident chirurgie plastică), Dr. Száva Dániel (medic specialist chirurgie OMF), Dr. Szilveszter Mónika (medic primar chirurgie plastică) şi Dr. Toma Lucian (medic primar chirurgie vasculară).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*