Operație în premieră în România, la Timișoara. Medicii Spitalului Rocordis au realizat trei bypass-uri coronariene arteriale totale folosind cele 2 artere mamare

Operație în premieră în România, la Timișoara. FOTO Spitalul Rocordis

Medicii Spitalului Rocordis din Timișoara au realizat trei bypass-uri coronariene arteriale totale folosind cele 2 artere mamare, iar intervenția s-a făcut pe cord bătând.

Pacientul este un bărbat în vârsta de 65 de ani care a fost supus, de-a lungul timpului, mai multor intervenții de angioplastie. Prin acestea i-au fost introduse mai multe stenturi pentru tratarea bolii coronariene de care suferea și care ii punea viața în pericol. Arterele care alimentează inima s-au îngustat din cauza acumulării de plăci aterosclerotice, care împiedicau fluxul de sânge către inima, și astfel exista în permanență riscul producerii unui infarct miocardic.

În urma investigațiilor, medicii Spitalului Rocordis au stabilit că singura opțiune de tratament este bypass-ul coronarian. Specialiștii în chirurgie cardiacă au reușit, în premieră în România, să facă trei bypass-uri simultan folosind cele două artere mamare ale pacientului, „reparând” astfel arterele coronare care alimentează inima.

„Operația a presupus un bypass coronarian total arterial făcut cu cele două artere mamare, singurele artere care au calitatea asemănătoare cu cele ale inimii. Cu ajutorul acestor artere mamare, am făcut trei bypassuri cu care am reușit să revascularizam, să refacem revascularizarea vaselor inimii, să readucem sângele la inimă”, spune prof. dr. Adrian Ursulescu – medic primar chirurgie cardiacă Spitalului Rocordis.

Medicii au folosit arterele mamare pentru că au o „rată de supraviețuire” mult mai mare pe termen lung, comparativ cu cea a venelor. Se alterează mai lent. În plus, au o rezistență mai bună la dezvoltarea de plăci aterosclerotice și au cea mai bună compatibilitate anatomică, necesitând mai puține manipulări chirurgicale. Intervenția s-a făcut pe cord bătând, beating heart.

„Tehnica este complexă, dificilă, dar rezultatele sunt de lungă durată. Intervenția chirurgicală a fost de peste trei ore și am reușit să aducem sângele la inimă cu ajutorul acestor „punți”. Complexitatea rezidă și în faptul că a trebuit să ajungem cu cele două artere mamare la toate arterele coronariene. Operația pe cord bătând, chiar dacă este mult mai complicată decât cea în care inima este oprită temporar, iar funcția ei este preluată de un aparat de circulație extracorporală, are mai multe avantaje. În primul rând, evităm riscul asociat opririi inimii, cel al utilizării circulației extracorporale, apoi pe cel al producerii unui AVC, implicit al mortalității”, spune prof. dr. Adrian Ursulescu – medic primar chirurgie cardiacă Spitalului Rocordis.

După realizarea legăturii, sângele a fost redirecționat prin arterele mamare către mușchiul inimii.

Bypass-ul coronarian total arterial folosind arterele mamare interne pe cord bătând permite o recuperare mai rapidă, deoarece dispar efectele secundare ale opririi inimii. Mai mult, metoda implică  o prelungire a „vieții” bypass-ului arterial, iar complicațiile sunt mai puține.

Medicul Adrian Ursulescu este director adjunct al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Robert Bosch Stuttgart, fiind în același timp și conducătorul programului de chirurgie cardiacă minim invazivă. Colaborează cu Spitalul Rocordis încă de la înființarea acestuia, realizând la Timișoara mai multe intervenții chirurgicale în premieră.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*