Pacienții cu nevoi speciale beneficiază de radioterapie cu sedare la OCH

Pacienții cu nevoi speciale beneficiază de radioterapie cu sedare la OCH. FOTO OCH

Pacienții cu nevoi speciale beneficiază de radioterapie cu sedare la Ovidius Clinical Hospital (OCH).

Coordonatorul secției ATI OCH, medic primar anestezie și terapie intensivă, dr. Stelian Mociu, a spus că echipa de anestezie OCH a fost solicitată de către colegii de radioterapie pentru un caz mai puțin obișnuit.

„Ovidius Clinical Hospital are un compartiment ATI cu nivel ridicat de competență, suntem linie de gardă a acestui spital încă de la deschiderea lui, de acum zece ani și tocmai ce am mai înregistrat un «pentru prima dată».

Având o dotare de top și experiență vastă, echipa ATI OCH este capabilă să facă față și cazurilor simple, dar și celor complicate, însă «pentru prima dată» am fost în situația de a efectua anestezie unui pacient care urma să efectueze radioterapie”, a afirmat dr. Stelian Mociu.

El a povestit că Ovidius Clinical Hospital are un Centru de Oncologie și Radioterapie pentru adulți funcțional de un an. Specialiștii au fost solicitați în cazul unei paciente de 50 de ani, cu cancer de sân tratat în trecut prin chimioterapie și cu recidivă locală, pentru care era indicată radioterapia.

”Pacienta prezenta, însă, retard mintal, fără comportament agresiv, dar în imposibilitatea de a rămâne nemișcată pe perioada efectuării iradierii”, a declarat dr. Stelian Mociu, medic primar anestezie și terapie intensivă.

Mociu a explicat de ce anestezierea unui pacient cu dizabilități mintale reprezintă o provocare.

”Provocarea a fost dublă: pacient cu dizabilitate intelectuală și sedarea sa, mai exact monitorizarea sa sub efectul medicației, din afara buncărului unde efectua radioterapia.

Provocarea pentru anestezist a fost să supravegheze pacienta activ, cu ajutorul monitorului, dar și al uneia dintre camerele sistemului de radioterapie Halcyon, și să plaseze la locul potrivit butelia de oxigen. Totul a decurs bine, am supravegheat pacienta cu atenție și astfel ne-am asigurat că reușim să interpretăm cel mai mic semn că s-ar afla în distres, iar la finalul procedurii de iradiere am dus-o în zona de supraveghere postanestezică”, a mai povestit dr. Stelian Mociu.

Radioterapia presupune ca pe perioada tratamentului pacientul să rămână cât mai nemișcat.

În general, sub vârsta de trei ani radioterapia se efectuează cu anestezie generală, iar de la vârsta de cinci ani, când pacientul înțelege ce i se cere, de obicei se renunță la anestezie sau sedare, deoarece monitorizarea vigilentă a pacienților și capacitatea de a interveni prompt la orice complicație apărută sunt provocări în sine – pacientul este în buncărul de radioterapie, iar medicul anestezist (în mod tradițional aflat la capul bolnavului) în afara acestui spațiu.

Ovidius Clinical Hospital este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*