În perioada aprilie – iunie, peste o mie de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite în cadrul celei de-a doua ediții a caravanei „Sănătatea vine la tine”, un proiect al Alianței Pacienților Cronici din România (APCR).
Echipe formate din medici specialiști, medici rezidenți, asistente medicale și elevi la școli sanitare postliceale vor merge pe teren pentru a consulta, informa și educa pacienții despre riscurile complicațiilor diabetului zaharat și ale bolilor cardiovasculare.
Caravana este la a doua ediție și va ajunge în acest an, în perioada 22 aprilie – 18 iunie, în localități din 7 județe: Crișcior – Hunedoara, Gherghița și Starchiojd – Prahova, Ghidigeni – Galați, Sârbii-Măgura – Olt, Holbav – Brașov, Vinderei – Vaslui și Surdila-Greci – Brăila.
Pe baza experienței din prima ediție, în acest an, caravana va ajunge timp de trei zile în fiecare localitate, în două etape: întâi pentru recoltarea de sânge pentru analize, apoi, în weekendul următor, pentru interpretarea rezultatelor de către medicii de specialitate. În acest fel, pacienții participanți la caravană vor putea discuta cu medicii specialiști pe baza rezultatelor analizelor de sânge efectuate în weekendul precedent.
Conform raportului „Health at a Glance: Europe 2022”, România ocupă ultimul loc între țările din Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea din cauze tratabile (cauze de deces care pot fi evitate în principal prin intervenții medicale oportune și eficiente, inclusiv prevenirea secundară și tratamentul). De asemenea, speranța de viață în România continuă să fie cu peste zece ani mai mică decât cea din țări precum Spania, Suedia sau Italia.
„Din punctul de vedere al accesului la servicii medicale este ca și cum am trăi în două Românii diferite. Există România oamenilor din orașe, care au spitale, clinici și cabinete medicale de stat sau private aproape de casă, și cea a oamenilor de la sate, care nu au, de multe ori, nici medic de familie în localitate. Pentru aceștia din urmă, prevenția nu există, ei merg la medic doar dacă îi doare ceva și nici atunci nu o fac întotdeauna sau la timp.” spune Cezar Irimia, președintele APCR.
Pe lângă controalele medicale, o componentă foarte importantă a campaniei o reprezintă informarea și educarea pacienților. De aceea, pacienții vor primi materiale informative despre diabet și bolile cardiovasculare, dar și despre importanța prevenției pentru o viață mai bună.
Diabetul și bolile cardiovasculare în România:
Peste 1.100.000 de români au diabet, dar se estimează că încă un milion sunt nediagnosticați.
România are cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile (printre care boala cardiacă ischemică) din U.E.
1 din 4 români spun că nu au verificat niciodată cum stau cu glicemia.
România este pe penultimul loc în UE din punct de vedere al cheltuielilor cu sistemul de sănătate și pe ultimul loc din punctul de vedere al cheltuielilor cu asistența medicală primară.
Accesul românilor din anumite zone la servicii de sănătate de bază este, în continuare, dificil din cauze economice sau din cauze care țin de suprasolicitarea unităților sanitare de stat.
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, iar, în România, în perioada pandemiei 2020-2021, bolile coronariene și accidentele vasculare cerebrale au constituit factorii principali de deces, în condițiile în care majoritatea bolilor cardiovasculare pot fi prevenite prin gestionarea corectă a factorilor de risc modificabili, inclusiv a valorilor colesterolului.
77% dintre persoanele care au fost testate în prima ediție a caravanei „Sănătatea vine la tine”, desfășurată în anul 2022, avea niveluri crescute ale LDL colesterol.
Be the first to comment