Peste 5,7 milioane de femei din România sunt expuse riscului de a dezvolta cancer de col uterin din cauza ratelor scăzute de vaccinare anti-HPV, avertizează asociația Rotary Club București Nord. În absența vaccinării, 80% dintre adulți vor contracta cel puțin o tulpină HPV. Cel mai des nu există simptome.
Cu una dintre cele mai mici rate de vaccinare împotriva virusului HPV (Human Papilloma Virus) din Europa, România este pe primul loc în UE în ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. OMS vrea ca toate țările să elimine cancerul cervical până în 2030, însă România riscă să nu se încadreze în termen.
“Virusul HPV este transmisibil prin simpla atingere a pielii, nu numai prin contact sexual, afectând deopotrivă femeile și bărbații. Rata de dezvoltare a cancerului de col uterin este mult mai mare în țările mai sărace, cu venituri mici și medii, printre care se află și România, conform OMS. Multe fete își încep viața sexuală înainte de vârsta de 16 ani, România fiind și țara din UE cu cele mai multe mame minore, mai exact peste 8.000 în 2021, potrivit datelor INS. Prin urmare, multe românce sunt expuse acestui virus, având în vedere și faptul că nivelul de informare și educare în acest sens este foarte scăzut, dar mai ales cel de vaccinare.
Acest patogen poate determina apariția nu numai a leziunilor maligne sau pre-maligne, ci și a unor leziuni benigne inestetice, supărătoare. Ca răspuns la această problemă, derulăm un program de informare complex, atât în mediul online, cât și în școli, licee, universități, pentru ca părinții din România să conștientizeze riscurile la care sunt expuși copiii lor, iar adulții să conștientizeze riscurile la care se expun și îi expun pe ceilalți. Este important de știut că virusul afectează și băieții, pentru care este recomandată profilaxia în egală măsură.
Totodată, toate femeile adulte, între 18 și 45 de ani, ar trebui să aleagă să se vaccineze împotriva acestui virus, ele reprezentând categoria de vârstă aflată la risc pentru a dezvolta leziuni maligne ale zonei genitale, tot mai frecvent diagnosticate în ultimii ani la femei din ce în ce mai tinere”, punctează Dr. Iman Mologani, medic rezident radioterapeut la Spitalul Colțea din capitală, membru al Rotary Club București Nord.
Be the first to comment