Prima terapie cu celule stem aprobată pentru tratamentul pacienților cu fistule perianale din boala Crohn ajunge în România

FOTO Point PA

Darvadstrocel este prima terapie cu celule stem aprobată pentru tratamentul fistulelor anale la pacienții adulți cu boala Crohn. Terapia este dezvoltată de către compania Takeda și a primit autorizarea Agenției Europene a Medicamentului în luna martie 2018. La mai bine de 2 ani de la autorizare, terapia acum este disponibilă și în România si primul pacient este tratat cu darvadstrocel.

Această realizare este rezultatul colaborării multidisciplinare între Spitalul Universitar de Urgență București și Institutul Clinic Fundeni, cu aportul Prof. Dr. Gastroenterologie Lucian Negreanu, Prof. Dr. Gastroenterologie Mircea Diculescu și a Asis. Univ. Chirurgie Dr. George Pariza,  care a efectuat cu succes intervenția chirurgicala.

Boala Crohn este o afecțiune cronică inflamatorie a tractului gastrointestinal. Fistulele perianale (comunicări între intestinul gros și piele) sunt o complicație debilitantă care afectează semnificativ calitatea vieții. În ciuda progreselor în managementul bolii Crohn, aceste fistule perianale rămân o provocare medicală și chirurgicală continuă.

“Darvadstrocel este prima terapie cu celule stem aprobată în UE pentru tratamentul pacienților cu fistule perianale. Odată ce un pacient este eligibil pentru tratament, darvadstrocelul este comandat și livrat corespunzător, având în vedere perioada de valabilitate de 72 de ore. Administrarea darvadstrocelului se face printr-o procedură chirurgicală minim invazivă și are loc în centrele de excelență, de către medici specialiști cu experiență în diagnosticul și tratamentul fistulelor perianale complexe din Boala Crohn”, a declarat Todor Kesimov, director interimar TAKEDA Romania.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*