În cadrul Adunării Generale a Local American Working Group – LAWG, organizată la sediul Ambasadei Statelor Unite la București, membrii organizației LAWG își reafirmă angajamentul de a contribui activ la modernizarea sistemului de sănătate din România și facilitarea accesului la inovație pentru pacienții români prin intermediul tuturor inițiativelor și proiectelor derulate de către asociație.
Întâlnirea de lucru a reunit companiile multinaționale membre LAWG, care investesc în cercetarea și dezvoltarea medicamentelor inovatoare și care dețin baze de cercetare în Statele Unite sau sunt prezente pe piața americană. Asociația reunește 13 membri, este prezentă în România începând din 2010 și a fost înființată cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii și organizației Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA).
„Local American Working Group își propune să fie un pilon important al ecosistemului de inovație în sănătate din România și, în acest sens, ne bazăm pe sprijinul partenerilor noștri strategici precum Ambasada Statelor Unite ale Americii. Suntem motivați de soluții pragmatice care să asigure viziunea unui standard european pacienților, deoarece progresul în medicină curge cu o viteză amețitoare, iar noi avem datoria să asigurăm accesul la inovație pentru pacienții români. Astfel, împreună cu Ministerul Sănătății și Alianța Universitară G6-UMF am semnat un Memorandum de Colaborare pentru crearea Hub-ului de Inovație în Sănătate, care va adresa priorități strategice ale sistemului de sănătate, fiind un element central al unui ecosistem modern.” a declarat Președintele LAWG, Radu Rășinar, Country Manager AstraZeneca România.
Recent, un Fond de Inovație a fost inclus în Legea pentru Planul național de prevenire și combatere a cancerului, un demers cu impact major pentru pacienții oncologici și pentru societatea românească, în acord cu direcțiile strategice din domeniul prevenirii și combaterii cancerului stabilite de Organizația Mondială a Sănătății, precum și la nivelul Uniunii Europene. LAWG salută și apreciază în mod deosebit eforturile autorităților publice din sănătate pentru realizarea acestei legislații naționale care aduce inovația mai aproape de pacienții din România, iar în același timp creează contextul dezvoltării viitoare a unui cadru general pentru un Fond de Inovație extins către toate ariile terapeutice cu nevoi medicale neacoperite încă.
„Studiul Patients W.A.I.T. Indicator 2022 arată că timpul mediu de acces la tratament în țările din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European rămâne de 504 zile, variind de la 120 de zile în Germania până la 899 de zile în România.
Implementarea unui Fond de Inovație pentru rambursarea anticipată și temporară a medicamentelor cu adevărat inovatoare are potențialul de a acoperi decalajul existent pentru includerea unui medicament pe lista de medicamente compensate, în special pentru arii cu nevoi medicale prioritare. Sperăm că acest mecanism de finanțare va fi aplicat cu succes în oncologie, respectiv va accelera accesul la tratamente salvatoare de vieți, deoarece pacienții sunt cei care suportă acest decalaj de acces și lipsa disponibilității medicamentelor. În același timp, vom lucra pentru a extinde acest mecanism și către alte patologii cu nevoi medicale neacoperite.” a menționat Claudia Fleischer, Vice-Președinte LAWG, General Manager Roche România.
În contextul promulgării Planului național de prevenire și combatere a cancerului, companiile membre LAWG consideră că misiunea asociației de a sprijini autoritățile centrale în crearea de politici publice care să susțină dezvoltarea sistemului de sănătate din România și creșterea accesului la tratamente și soluții inovatoare este mai importantă ca oricând.
„Asociația LAWG este un promotor al inovației în sănătate, care pledează pentru creșterea standardelor de îngrijire la nivelul celor oferite în țările UE pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților români. Având în vedere importanța dialogului și parteneriatului privind inovația în sănătate, LAWG își propune ca în 2023 să realizeze o platformă de comunicare cu scopul de a oferi profesioniștilor din domeniul sănătății, autorităților și pacienților informații actualizate privind inovația si biotehnologia, de a promova inițiativele si proiectele asociației care au drept obiectiv creșterea accesului pacienților la soluții inovatoare care să contribuie la dezvoltarea unei societăți sănătoase” a adăugat Adriana Stara, Secretar General LAWG, Country Manager AbbVie România.
Despre LAWG
Asociația Local American Working Group – LAWG reunește companiile farmaceutice lidere la nivel mondial în domeniul cercetării și biotehnologiei, care își dedică activitatea dezvoltării medicamentelor inovatoare, cu scopul de a oferi pacienților o viață mai sănătoasă, mai lungă și mai productivă. LAWG a fost înființat în România în 2010, cu sprijinul organizației Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) și susținerea Ambasadei SUA la București și reprezintă 13 companii: AbbVie, Amgen, AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly, Janssen – Johnson & Johnson, Merck Sharp & Dohme, Novartis, Pfizer, Roche, Sanofi și UCB.
Be the first to comment