Salvați Copiii: Bolile aparatului respirator, a doua cauză de mortalitate la copiii cu vârsta sub 4 ani

FOTO Salvați Copiii

Bolile aparatului respirator continuă să fie o cauză majoră de deces pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 4 ani, după afecțiunile a căror origine se situează în perioada perinatală: astfel, în 2021, arată datele INS, dintre cele 1.233 de decese survenite la copiii mai mici de 4 ani, 287 au fost cauzate de afecțiuni respiratorii (inclusiv Covid-19), 379 de afecțiuni din perioada perinatală și câte 277 au fost cauzate fie de malformații și anomalii cromozomiale, fie de leziuni traumatice și otrăviri. În acest context, în urma solicitărilor primite de la spitale, Organizația Salvați Copiii România va prioritiza dotarea secțiilor de neonatologie și de pediatrie cu ventilatoare de suport respirator, pulsoximetre și ecografe performante, pentru susținerea a 40 de unități medicale din întreaga țară.

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. Doar în 2022, Salvați Copiii a dotat peste 50 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 40.000 de copii.

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat:

”Spitalele au fost vulnerabilizate în ultimii ani, din cauza crizei pandemice, în primul rând, iar acum suntem în plin sezon gripal, cu tot mai multe cazuri complexe de boli ale aparatului respirator. După o analiză a situației din țară și a solicitărilor primite de la medici, vom accelera dotarea secțiilor de pediatrie și de neonatologie cu aparatură medicală de ultimă generație. În cadrul acestui program-cheie al Salvați Copiii România, mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit către cauza spitalelor este un mecanism vital”.

Context

În ciuda unor progrese evidente, România continuă să se mențină pe primele locuri în UE27 în ceea ce privește rata mortalității la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns în 2020 potrivit datelor INS (5,6/1000 născuți vii) fiind practic similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani.

Potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie. Multe fete și femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește.

Decide pentru viață: redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către spitale. Au nevoie de susținere în 2023:

Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Pantelimon”

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu

Spitalul Clinic Nicolae Malaxa

Spitalul Universitar de Urgență București

Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”

Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu- Rusescu” (INSMC)

Spitalul Universitar de Urgență Elias

Spitalul Municipal Aiud

Spitalul Municipal Blaj

Spitalul Municipal Curtea de Argeș

Spitalul Orășenesc Ineu

Spitalul Municipal “Dr. Pop Mircea” Marghita

Spitalul Municipal Dorohoi

Spitalului Județean Brăila

Spitalul Rășenesc Negoiu

Spitalul Județean de Urgență Bacău

Spitalul Municipal Gherla

Spitalul Județean Resița

Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș

Spitalul Municipal Oltenița

Spitalul Municipal Moreni

Spital Orășensesc Segarcea

Spital Municipal Profesor Dr. Irinel Popescu Băilești

Spitalul Clinic Filantropia Craiova

Spitalul Filişanilor

Spitalul Municipal Gheorgheni

Spitalul Județean Deva

Spital Municipal Lupeni

Spitalul Municipal de Urgență Pașcani

Spitalul Orășenesc Bolintin Vale

Spitalul Municipal Sighișoara

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț

Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploiești

Spitalul Municipal Câmpina

Spitalul Județean de Urgență Slatina

Spitalului Județean de Urgență Zalău

Spitalul Municipal Mediaș

Spitalul Municipal Fălticeni

Spitalul Județean de Urgență Tulcea

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*