Salvați Copiii România și Fundația OMV Petrom dotează cu aparatură medicală 6 cabinete de medicină de familie din Regiunea de dezvoltare Sud-Est, în ediția a doua a programului „Primul pas spre sănătate”

Dr. Petru Corneliu. FOTO Salvați Copiii România

Șase cabinete de medicină de familie din județele Buzău (Cernătești), Constanța (Cogealac, Lumina), Tulcea (Crișan), Vrancea (Nereju Mic, Sihlea) au fost dotate cu aparatură medicală. Investiția face parte din programul „Primul pas spre sănătate”, implementat de Salvați Copiii și finanțat de Fundația OMV Petrom, program care se desfășoară la nivel național și are ca obiectiv participarea la reducerea ratei mortalității infantile în România, țara cu cea mai ridicată a rată a mortalității infantile din Europa.

Prin intermediul dotării acestor 6 cabinete:

690 de mame și femei însărcinate din zonele rurale defavorizate beneficiază de acces la servicii medicale primare îmbunătățite.

860 de copii cu vârsta de până la 3 ani din aceste comunități au acces la servicii de sănătate timpurie.

Cabinetele au fost dotate cu 81 de echipamente medicale esențiale pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea mamei și a copilului, printre care: 3 ecografe portabile cu 2 sonde, 4 pulsoximetre , 5 electrocardiografe, 3 defibrilatoare semiautomate pentru pacienți adulți și pediatrici, 4 holtere tensiune arterială, 5 dopplere vasculare, 3 dopplere fetale, 3 analizoare colesterol, glicemie și hemoglobină, 4 genți medicale, 5 truse complete mică chirurgie, 5 oftalmoscopuri, 4 optotipuri iluminat adulți, 4 optotipuri iluminat pediatric, 3 cântare pentru adulți omologate, 5 cântare pentru nou-născuți, 4 dulapuri instrumente, 4 mese consult sugari, 4 mese ginecologice, 4 canapele examinare adulți, 5 canapele examinare copii.

“În Delta Dunării, nu avem luxul de a aștepta – fiecare aparat contează. Un ecograf mobil, un analizor de sânge – sunt diferența dintre a presupune și a ști. Aparatura aduce siguranță, mai ales acolo unde distanțele se măsoară în ore pe apă. Fără ea, suntem medici cu mâinile legate și cu inima grea.”, a menționat Dr. Petru Corneliu Melinte, din localitatea Crișan, județul Tulcea. 

“Nu credeam că o să ajung vreodată să fiu consultată cu aparate moderne, aici, în satul nostru. Am venit cu teamă, dar am plecat cu inima ușoară. Când domnul doctor mi-a pus ecograful și mi-a arătat pe ecran cum se mișcă bebelușul meu… am început să plâng. Era acolo, viu, real, și pentru prima oară l-am simțit aproape. Nici nu știam că e atât de important să mergi la control, să vezi cum crește, dacă e bine.”, femeie însărcinată, localitatea Crișan, județul Tulcea.

Despre program

Prin programul „Primul pas spre sănătate” implementat de Salvați Copiii și finanţat de Fundaţia OMV Petrom cu 1,5 milioane de euro, 100 de cabinete de medicină de familie au fost dotate cu echipamente medicale precum: ecograf, electrocardiograf, defibrilator automat, pulsoximetru, doppler vascular și fetal, geantă medicală de prim ajutor, trusă completă de mică chirurgie, mobilier medical și instrumentar medical. Prin asigurarea de consultații la nivel local, se urmărește scăderea presiunii pentru spitalele județene sau camerele de gardă din marile orașe și reducerea distanței și a costurilor pentru consultații pre și post natale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*