În fiecare an, odată cu reînceperea școlii reapare imaginea ghiozdanelor prea grele și pline de cărți și materiale școlare. Pe de o parte, profesorii pot exagera atunci când solicită materiale suplimentare (culegeri, cărți de lectură sau de activități). Pe de altă parte, chiar părinții sunt cei care pun în ghiozdan tot ceea ce le vine la îndemână.
“Dacă copilul trebuie să ia cu el la școală toate cărțile de care are nevoie, atunci singura soluție este să-i cumperi un ghiozdan cu roți, un troller. Tot mai mulți profesori consideră că materialele școlare ar trebui să fie în format digital, pentru a simplifica lucrurile și, evident, pentru a ușura ghiozdanul. O altă soluție este împărțirea cărților cu colegul de bancă sau cu un coleg care locuiește în apropierea casei sau lăsarea celor nefolosite într-un dulap la școală. Acum, tot mai multe școli au minivestiare în care copiii să poată lăsa lucrurile”, este de părere Luciana Caval, învățătoare la o școală din Capitală.
Pe de altă parte, atunci când copilul trage un troller, se aplică aceeasi regulă, ar trebui să evitam orice sarcină care depășește 20% din greutatea corporală.
“Dacă copilul poartă rucsacul doar pe un umăr sau își poartă cărțile într-o geantă de mesager, s-ar putea să ajunga să se aplece într-o parte pentru a compensa greutatea suplimentară, avertizează Dr. Tatiana Tulea – medic primar recuperare și reabilitare medicală de la Ovidius Clinical Hospital.
Rucsacul școlar nu trebuie să depășească niciodată 10% din greutatea corporală. Pentru copiii care au adoptat deja o postură greșită, remediul ideal este activitatea fizică.
Tot mai mulţi copii şi adolescenţi se prezintă la consultaţii medicale din cauza durerilor de spate.
Medicii spun că este importantă de purtarea corectă a ghiozdanului. Purtatul pe un umăr provoacă scolioză și alte probleme de spate.
Copiii pot dezvolta dureri de spate atât în partea inferioară cât și în partea superioară și în plus își contractă mușchii umerilor și ai gâtului pentru a echilibra greutatea purtată pe o singură parte.
Un studiu retrospectiv care a inclus 100 de adolescenți cu dureri toracice a arătat că 79% dintre aceștia aveau costocondrita din cauza ghiozdanului. În acest studiu, durerea a fost majoritar pe partea unilaterală.
Există o legătură importantă între durerile musculare (nu doar de spate) și un ghiozdan prea greu, purtat prea mult timp, dar și o schimbare a centrului de greutate a unui copil, cu modificări inclusiv la nivelul coloanei cervicale.
Purtarea incorectă a ghiozdanului poate duce la costocondrită.
“Costocondrita este o afecțiune inflamatorie care se referă la afectarea ligamentelor și mușchilor peretelui toracic. Printre numeroasele cauze se numără și purtarea incorectă a unui ghiozdan prea greu, pe un singur umăr și ridicarea bruscă a acestuia de la nivelul solului”, a transmis dr. Oana Apostoiu – medic primar recuperare și reabilitare medicală, de la Ovidius Clinical Hospital.
Dacă copilul dumneavoastră are dureri de spate sau amorțeală sau slăbiciune la nivelul brațelor sau picioarelor, discutați cu medicul.
Alături de greutatea ghiozdanului, purtatul acestuia numai pe un umăr, cumulează factorii de risc pentru durerile importante de spate, de aceea atât părinții, cât și profesorii, trebuie să încurajeze elevii să aibă o postură corectă și să folosească ambii umeri atunci când poartă ghiozdanul.
În cadrul bazei de tratament, sub îndrumarea medicului de Recuperare Medicală și kinetoterapeuți se recomanda atât exerciții în apă cât și la sala de kinetoterapie, se pune accent pe asuplizarea mușchilor extensori ai spatelui cât și pe tonifierea musculaturii abdominale, centurilor scapulare și pelvine.
În perioada de creștere, cel mai complet sport este înotul. Este una dintre cele mai bune activități fizice pentru spate. Pentru a rămâne pe linia de plutire, trebuie puși în mișcare toți mușchii.
Când alegem un ghiozdan, este bine să ținem cont da anumiți factori. Ghiozdanul trebuie să fie ergonomic pentru a păstra curbura fiziologică a coloanei vertebrale şi pentru a dispune greutatea simetric. Baretele ghiozdanului ar trebui să aibă minim 5 centimetri şi să fie prevăzute cu bureţi care să nu preseze umerii copilului şi să-i lase urme.
Ghiozdanul trebuie să aibă, pe lângă spaţiul principal din interior, câteva compartimente mai mici în care se pot pune lucrurile mărunte. Materialul său ar fi de preferat să fie impermeabil, ca să nu ajungă ploaia sau zăpada în interior. Materialul ghiozdanului să permită spălarea la maşină, pentru o curăţare uniformă şi pentru eliminarea celor mai dificile pete.
Be the first to comment