
Mulți experți în sănătate mintală din întreaga lume cer soluții urgente pentru a face față unei crize în creștere a sănătății mintale cauzate de sindromul de burnout digital. Există tot mai multe dovezi care leagă utilizarea excesivă a rețelelor de socializare de depresie, anxietate și instabilitate emoțională.
Apelurile urgente la acțiune sunt determinate de o creștere extraordinară a cererii publice de soluții digitale pentru sănătatea mintală. Miracle of Mind, o aplicație de meditație gratuită, dezvoltată de voluntari ai organizației globale non-profit Isha Foundation, doboară recordurile de adopție timpurie ale Facebook, Instagram, TikTok și ChatGPT – fiind pe cale să atingă 2 milioane de descărcări în prima lună de la lansare. Aplicația mobilă a bătut recorduri depășind 1 milion de descărcări în doar 15 ore, evidențiind o schimbare majoră în modul de raportare a oamenilor la tehnologie, ca la un sprijin pentru bunăstarea lor mintală.
Numeroase cercetări recente confirmă faptul că timpul prelungit petrecut în fața ecranului și conținutul condus de algoritmi, adesea denumit „putregaiul creierului” (“brain rot” în limba engleză), accelerează o urgență globală în materie de sănătate mintală. Studiile indică faptul că un consum digital necontrolat este un factor cheie în accentuarea stresului și a epuizării emoționale, estimându-se că, dacă nu se intervine, costurile pentru sănătatea mintală din SUA vor crește de la 477 de miliarde de dolari pe an la 14 000 de miliarde de dolari până în 2040. În România, costurile economice ale tulburărilor mintale netratate sunt substanțiale, fiind estimate, pentru 2022, la aproximativ 11 miliarde de dolari, reprezentând 3,47% din PIB. (Tabloul Sănătății Mintale în România, CES, noiembrie 2023)
“Creșterea alarmantă a burnout-ului digital arată clar că obiceiurile noastre actuale de muncă nu sunt sustenabile. Burnout-ul nu este doar o problemă de productivitate este o provocare psihologică și fiziologică serioasă, care afectează starea de bine, funcțiile cognitive și reziliența emoțională a angajaților. Cultura digitală hiper-conectată și permanent activă a introdus micro-stresori subtili, dar cumulativi, care mențin creierul într-o stare de alertă continuă si care lasă mulți profesioniști epuizați mental si fizic, nemotivați și deconectați de la muncă. Ca psihoterapeut, văd zilnic consecințele stresului cronic și ale suprasolicitării digitale: anxietate crescută, dificultăți de concentrare, iritabilitate, izolare socială.” – Psihoterapeut Adina Ioniță
“Combaterea epuizării digitale nu înseamnă doar încurajarea angajaților să ‘se deconecteze’, ci necesită o schimbare profundă a modului în care abordăm munca și odihna. Implementarea unor obiceiuri bazate pe știință, pot îmbunătăți considerabil sănătatea mintală, aplicația Miracle of Mind fiind un instrument veritabil in acest sens.”
Medicii și psihologii deopotrivă au observat o scădere dramatică a stării generale de sănătate în ultimii ani, în special în rândul femeilor, unde creșterea nivelului de stres a fost asociată cu complicații grave de sănătate fizică.
„Un lucru important este să vedem ce reprezintă cererea pentru aceste soluții.”, a declarat Dr. Bala Subramaniam, cercetător în domeniul sănătății mintale și profesor de anesteziologie la Harvard Medical School. „Oamenii sunt disperați să se elibereze de supraîncărcarea digitală care le erodează bunăstarea mintală. Acesta este un semnal de alarmă pentru factorii de decizie politică: avem nevoie de schimbări sistemice care să prioritizeze sănătatea umană în detrimentul captării atenției de către conținutul condus de algoritmi.”
Informații despre aplicația mobilă Miracle of Mind
Dezvoltată în colaborare de o echipă internațională de programatori și dezvoltatori voluntari din cadrul organizației globale non-profit Isha Foundation, „Miracle of Mind” este o aplicație mobilă gratuită care oferă utilizatorilor o practică simplă de meditație de 7 minute de la Sadhguru, care integrează și o funcție de chat ce utilizează inteligența artificială – care a primit susținerea bazată pe cercetare a experților de la Harvard Medical School.
Lansarea sa a fost una dintre cele mai de succes la nivel mondial de până acum, depășind ratele de adopție timpurie ale ChatGPT (care a atins 1 milion de utilizatori în 5 zile), Instagram (2,5 luni) sau Facebook (10 luni). Aplicația a devenit trend în 20 de țări.
Meditația din aplicația Miracle of Mind este concepută de Sadhguru pentru a ajuta la abordarea problemelor comune de sănătate mintală și pentru a stabili o practică simplă și foarte eficientă de meditație de 7 minute în viața oamenilor – un timp incredibil de scurt în comparație cu cele peste 2 ore pe zi pe care oamenii le petrec zilnic pe rețelele sociale. Cercetarea versiunii de 15 minute a meditației a demonstrat reduceri semnificative ale emoțiilor negative și ale tulburărilor de dispoziție după meditație.
Be the first to comment