Studiu: O boală care afectează 70 de milioane de oameni ar putea fi tratată cu celule stem recoltate la naștere

FOTO MPR Agency

Terapia cu celule stem din cordonul ombilical și placentă oferă o nouă speranță în tratarea vitiligo, o afecțiune cutanată care afectează peste 70 de milioane de oameni din întreaga lume, dintre care peste 20% sunt copii.

Vitiligo, o afecțiune cauzată de moartea melanocitelor, ceea ce duce la pierderea pigmentării pielii, afectează peste 70 de milioane de oameni de toate rasele din întreaga lume și duce adesea la stigmatizarea acestora și excluderea lor din viața socială. Cauzele exacte ale vitiligo sunt încă în curs de cercetare, însă autoimunitatea și stresul oxidativ sunt considerate a fi factori probabili implicați în apariția bolii. Cercetările recente arată însă că terapia cu celule stem poate reprezenta o abordare alternativă promițătoare și sigură pentru tratarea acestei afecțiuni.

Mai exact, studiile au identificat autoimunitatea și stresul oxidativ drept cauze ale vitiligo, iar terapia cu celule stem mezenchimale a oferit rezultate promițătoare în inhibarea distrugerii și repigmentarea pielii. Astfel, terapia cu celule stem din cordonul ombilical și placentă se conturează a fi o opțiune promițătoare în tratarea vitiligo.

”Astfel de descoperiri deschid noi perspective pentru pacienții cu vitiligo. De altfel, celulele stem mezenchimale din cordonul ombilical sau placentă reprezintă o sursă promițătoare în domeniul medicinei regenerative. Prin recoltarea placentei la naștere și stocarea diferitelor tipuri de celule stem din acest țesut timp de decenii, în condiții de criogenie, putem asigura accesul întregii familii la terapiile celulare viitoare pentru tratarea inclusiv a Parkinson-ului. Acest lucru este cu atât mai valoros, având în vedere că aceste celule sunt imunoevazive și pot fi utilizate atât pentru copilul de la care s-au recoltat, cât și pentru părinți sau bunici, oferindu-le o șansă la o viață mai sănătoasă și mai lungă”, a declarat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.

Ce afecțiuni sunt tratate în România cu ajutorul celulelor stocate în regim de criogenie?

De la primul studiu clinic desfășurat în urmă cu două decenii, s-au inițiat sute de studii clinice pentru a evalua eficacitatea și aplicabilitatea terapiilor cu celulele stem mezenchimale într-o gamă largă de boli și afecțiuni. Aceste cercetări au deschis noi perspective în dezvoltarea tratamentelor inovatoare, iar în prezent peste 800 de studii clinice din întreaga lume verifică utilizarea țesutului placentar, a țesutului ombilical și a sângelui ombilical în tratarea multor boliși se preconizează că până la final de 2030 vor fi aprobate alte 30-50 de noi terapii celulare.

La nivel global, există peste 80 de afecțiuni grave pentru care există protocoale standardizate de utilizare a celulelor stem hematopoietice recoltate la naștere. Aceste afecțiuni includ anumite tipuri de leucemie, scleroză multiplă, tulburări congenitale ale sângelui, neuroblastom și tulburări metabolice.

În România, celulele stem recoltate la naștere au fost utilizate în principal pentru tratamentul copiilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist, paralizie cerebrală sau anemie aplastică. Aceste afecțiuni au beneficiat de administrarea unităților de celule stem în scopul regenerării și reparării țesuturilor afectate. De altfel, România este printre puținele țări din Europa unde viitorii părinți au acces la recoltarea la naștere a placentei, care conține cea mai mare cantitate de celule – un factor important în ceea ce privește administrarea terapeutică. Astfel, copiii pot beneficia de numeroase unități sursă a diferitelor tipuri de celule stem, care pot fi utilizate de medici pentru a trata zeci de boli crunte.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*