Peste 100 de studii în care este evaluată eficiența celulelor stem recoltate din cordonul ombilical și placentă în tratamentul bolii Parkinson sunt în desfășurare la nivel mondial, iar noi rezultate arată un avans remarcabil: cercetătorii vorbesc despre o resetare neuronală cu ajutorul terapiei celulare.
Dintre afecțiunile neurologice, boala Parkinson are cea mai rapidă creștere din lume. Cu aproximativ 10 milioane de persoane diagnosticate la nivel global și o estimare a dublării numărului de bolnavi până în anul 2050, găsirea unui tratament este o necesitate presantă. Este motivul pentru care au fost demarate peste 100 de studii privind utilitatea celulelor stem în tratarea bolii Parkinson. Iar echipele implicate în aceste studii au dezvoltat șapte terapii cu celule stem care se află acum în diverse faze de testare clinică.
Recent, au fost date publicității primele rezultate ale unora dintre aceste studii. Cu rezerva că este vorba despre teste clinice de mici dimensiuni, care, pentru confirmare, vor trebui urmate de studii la scară largă, cercetătorii au anunțat că dezvoltarea de celule dopaminergice din celule stem embrionare și transplantarea lor la bolnavi de Parkinson a dus la restabilirea unora dintre rețelele și circuitele neuronale pierdute și la reducerea simptomelor motorii și non-motorii. Cercetătorii vorbesc despre o „resetare” cerebrală prin acest tip de transplant, care poate duce la creșterea calității vieții bolnavilor de Parkinson și scăderea ratei de dezvoltare a tulburărilor psiho-emoționale asociate. Alte terapii cu celule stem aflate acum în dezvoltare vizează tratamentul simptomelor non-motorii din Parkinson, cum este afectarea cognitivă.
Importanța stocării de celule stem
Dezvoltarea terapiilor celulare pentru boala Parkinson, dar și alte afecțiuni grave, depinde de stocul de material genetic. Facilitățile de recoltare și de stocare a celulelor stem joacă, așadar, un rol esențial pentru un viitor mai sănătos, iar România are un atu la acest capitol: este printre puținele țări din Europa unde viitorii părinți au acces la recoltarea la naștere a placentei, care conține cea mai mare cantitate de celule – un factor important în ceea ce privește administrarea terapeutică. Astfel, copiii pot beneficia de numeroase unități sursă a diferitelor tipuri de celule stem, care pot fi utilizate de medici pentru a trata zeci de boli grave. În plus, anumite tipuri de celule recoltate la naștere pot fi utilizate pentru terapii destinate membrilor familiei.
„Prin recoltarea placentei la naștere și stocarea diferitelor tipuri de celule stem din acest țesut timp de decenii, în condiții de criogenie, putem asigura accesul întregii familii la terapiile celulare viitoare, inclusiv pentru tratarea Bolii Parkinson. Acest lucru este cu atât mai valoros cu cât în placentă există inclusiv celule imunoevazive care pot fi utilizate atât pentru copilul de la care s-au recoltat, cât și pentru părinți sau bunici, oferindu-le o șansă la o viață mai sănătoasă și mai lungă”, a declarat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.
În prezent, peste 85 de afecțiuni sunt tratate cu succes folosind celule stem recoltate la naștere din cordonul ombilical și din placentă. Vorbim despre anumite tipuri de leucemie, scleroză multiplă, tulburări congenitale ale sângelui, neuroblastom și tulburări metabolice. Iar studiile aflate în derulare indică rezultate promițătoare nu doar în tratamentul bolii Parkinson, ci și al bolii Alzheimer, al diabetului, sclerozei multiple sau fibrozei pulmonare. Cercetătorii estimează că, până în 2030, ar putea fi aprobate între 30 și 50 de noi terapii celulare, deschizând astfel noi orizonturi în tratamentul bolilor grave.
Be the first to comment