Ziua Internațională a Angioedemului Ereditar este marcată anual pe 16 mai. Scopul său principal este de a crește gradul de conștientizare cu privire la această boală și de a-i ajuta pe pacienți să obțină mai repede diagnosticul corect, tratamentul potrivit și o calitate mai bună a vieții.
Angioedemul ereditar este o afecțiune genetică rară care se manifestă prin umflarea recurentă a pielii și a membranelor mucoase. Se estimează că 1 din 10.000 până la 50.000 de oameni din întreaga lume suferă de această tulburare moștenită. Dacă apare umflarea laringelui sau a limbii, există riscul de sufocare.
Jumătate dintre pacienți experimentează primele semne ale bolii în copilărie sau înainte de vârsta de 18 ani. Doar rareori boala apare pentru prima dată la vârsta adultă. De obicei, severitatea atacurilor crește. Cu toate acestea, durează adesea câțiva ani de la prima manifestare a bolii pentru a se pune un diagnostic corect. Simptomele bolii sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei alergii, dar medicamentele pentru alergii nu ajută.
O serie de medicamente sunt utilizate pentru tratarea bolii, dintre care o mare parte sunt derivate din plasma sanguină. Pacienții nu pot fi vindecați complet, dar cu un tratament adecvat calitatea vieții lor poate fi mult îmbunătățită.
“Plasma nu poate fi produsă artificial, ci doar obținută din sânge uman. Donarea de plasmă este esențială pentru producerea acestor medicamente și de aceea îi apreciem foarte mult pe donatorii noștri, care ne ajută să salvăm vieți”, a declarat Cristina Barbu, Country Head Takeda Romania.
Be the first to comment