Ziua Mondială a Prematurității 2024

Ziua Mondială a Prematurității 2024

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș – Secția Clinică Neonatologie – în parteneriat cu ARNIS – Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați, marchează și în acest an Ziua Mondială a Prematurității, sărbătorită pe data de 17 noiembrie.

Astfel, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, pentru mamele copiilor îndelung spitalizați la naștere, care se luptă zi de zi să se adapteze la viață, vor fi organizate ateliere de confecționare a unor păpuși de incubator, mamele având astfel șansa de a confecționa propria păpușă, prima jucărie a bebelușului lor.

Păpușa de incubator are rolul de a fi un companion al nou-născutului aducând aproape mirosul laptelui mamei și ajutându-l să se autoregleze și să facă față mai ușor procedurilor medicale dureroase, necesare supraviețuirii. Obiectele vor fi, bine-nțeles, supuse unui proces corespunzător de strerilizare înainte de a ajunge la nou-născuți.

Această acțiune, intitulată ”Îmbrățișează un prematur”, se desfășoară în 10 maternități din România (București, Oradea, Iași, Târgu Mureș și Cluj), proiectul fiind susținut de ARNIS.

Cifrele din ultimul raport Eurostat arată că în 2022 la un număr total de 153 397 nou-născuții vii, numărul copiilor născuți prematur (între 21 și 37 de săptămâni) a fost de 16 053. Tot aici găsim date despre greutatea la naștere și aflăm că 3 dintre prematuri au avut sub 500 g la naștere. Rata prematurității în România rămâne totuși mare, 10% din numărul total al nou-născuților vii.

“Neonatologia și Terapia Intensivă Neonatală reușesc de multe ori să facă imposibilul în salvarea nou-născuților cu prematuritate extremă. Cu multă experiență, determinare, empatie, echipa multidisciplinară a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș luptă pentru fiecare viață, oferindu-le o șansă chiar și în situațiile extreme. Noi considerăm că fiecare viață contează și că merită să luptăm pentru fiecare copil, indiferent cât de mic este. Avem speranța că vom reuși să salvăm cât mai mulți copii și să le asigurăm o calitate bună a vieții, fiindu-le alături atât lor, cât și familiilor lor în această luptă, cu toată experiența și cunoștințele noastre. Sperăm că noua secție de terapie intensivă neonatală va veni în ajutorul tuturor nou-născuților critici pentru a le asigura o șansă la viață”, a declarat Conf. Dr. Manuela Cucerea, Șef Secția Clinică Neonatologie.

În anul 2023, în Secția Clinică Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș au fost îngrijiți 256 de prematuri, din care 66 sub 32 de săptămâni. În primele 9 luni ale anului 2024, au fost îngrijiți 54 de prematuri sub 32 de săptămâni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*